Болести причинени от Външни паразити - Обобщение

Болести причинени от Външни паразити - Обобщение

Болести причинени от Външни паразити - Обобщение

  • от 02 Февруари 2012г
  • видяна 4639

Народната пословица гласи: "Кожата е огледало на здравия организъм". За гълъбите това важи още повече, с корекцията, че перушината е огледало за здравето на гълъба. Човекът е заобичал гълъбите заради красотата и живописността на тяхното оперение. А когато гълъбите са болни, това личи по перушината им, която губи сияйността и цвета си, и става чуплива и проскубана.

Често гълъбарите се обръщат към специалистите с въпроса: "Коя е причината за падането на перата, а на тяхно мясвто не израстват нови? Как може да се спре или лекува това състояние". Разделили сме причините водещи до това състояние в няколко групи:

1. Механични причини. Те са в резултат най-често от кълването по главата. Обикновенно страдат малките, които са се залутали в чуждо гнездо. Наранените места в тези случаи са разкървавени, често раните се инфектират и увредените гълъби загиват. Към тази група се отнасят и тези с оскубана перушина след спасяването им от лапите и челюстите на разни неприятели на гълъбите.

2. Друга причина е непълноценното хранене, с храна бедна на белтъчини, витамини и минерали. Особена роля за формиране на красива перушина имат есенциалните аминокиселини като: триптофан, валин, левуцин и аргинин, които влизат в състава на кератина, белтък от който се образуват перата. От минералите най-голяма роля имат цинка и селена.

3. Различни кожни инфекции с гъбички, бактерии и вируси, както и присъствието на остри хронични заболявания.

4. Внезапно сменяне на перата като последица от силен шок, причинен от по-голямото отделяне на тироксин, хормон на щитовидната жлеза.

5. Новите изследвания показват, че и хормоните на половите жлези - тестостерон и прогестерон имат принос за оперението.

6. Токсините, които произвеждат чревните и трахейните глисти, както и гъбичните токсини (фузариум Т2) от храната, предизвикват оскъдно оперение.

7. Най-често загуба на оперението настъпва след действието на различни външни (ектопаразити) паразити, които се срещат по нашите гълъби. За да предпазят успешно своите любимци от ектопаразитите, гълъбарите трябва да разпознават видовете паразити, техния цикъл на размножаване, начина на пренасяне, щетите които причиняват,  лечението и мерките за тяхното унищожение.

Външните паразити при гълъбите са безгръбначни от клас членестоноги (Arthropoda) и предимно принадлежат към раздел инсекти (Hexapoden) и разред паяци (Arachnoidea). При инсектите ясно се различава глава, гърди и корем, както и три чифта членести крака. Такива паразити са: въшки по перушината, бълхи, дървеници, гъгрици и други.

Паразитите от разред паяци, които се срещат в гълъбите са: кърлежи, червен птичи кърлеж, кожни кърлежи, кърлежи по краката, кърлежи по перата, кърлежи по фоликулите на перушината, кърлежи по въздушната торбичка и кърлежи по подкожната тъкан. Тези паразити се прикрепят към тялото на гълъба и във фазата на ларвата имат три чифта крака, а като зрели паразити - четири чифта.

Някои външни паразити прекарват целия си живот по гълъбите, други временно, а през останалото време се намират по скритите места на гълъбарника и околността.

Външните паразити могат да се видят с просто око, но за детайлното им проучване, както и за откриването на яйцата им, е необходима лупа или микроскоп. Паразитирали върху гълъба, те се хранят със субстанция от перата, тъкан от птицата или чрез смукане на кръв.

Външните паразити се размножават бързо, особенно през летните месеци. Тези, които прекарват целия си живот по гълъбите, се размножават и през зимата. Временно пребиваващите са в покой през зимата или развитието им значително е забавено.

Периодични паразити са онези, които само в определени фази на развитието си нападат гълъбите. Тази инвазия често остава незабелязана. Масовото нападение първо се проявява при малките чрез изоставане в растежа или смърт. Отрасналите гълъби, нападнати от паразити са неспокойни, анемични и не лягат. Перата им са проскубани и изгризани и не могат да участват на изложби и състезания. Освен това паразитите, които смучат кръв механически пренасят и различни вируси, бактерии и протозои.

  

Още от ветеринарен кабинет

Виж всички
Накратко за БОЛЕСТИТЕ
Накратко за БОЛЕСТИТЕ

Процес при който се нарушават нормалните функции на орган или органи ...

Въшливост по гълъбите
Въшливост по гълъбите

Най-често срещания външен паразит по гълъбите са въшки. Няма единични ...

Бълхи по гълъбите
Бълхи по гълъбите

Бълхите са инсекти без крила, познати като ектопаразити по ...

Ветеринарен  кабинет Д-р Велев
Ветеринарен кабинет Д-р Велев

Един от първите ветеринарни кабинети в София . Работя в ...

САТИНЕТИ
САТИНЕТИЦоневоДобавена на 12.02.2018г8лв
БИРМАНИ
БИРМАНИЦоневоДобавена на 12.02.2018г10лв
Якалия продавам - мъжки черно и бяло
Якалия продавам - мъжки черно и бялоМонтанаДобавена на 11.02.2018г17лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии