Бълхи по гълъбите

Бълхи по гълъбите

  • от 02 Февруари 2012г
  • видяна 5483

Бълхите са инсекти без крила, познати като ектопаразити по бозайниците, птиците и хората. Разпространени са в цял свят. В разрез бълхи (Siphonaptera) има около 800 вида, а при гълъбите най-често се срещат т.нар бълхи по гълъбите (Ceratopphyllus colombae) и кокошите бълхи (Ceratopphyllus gallianae). По външен вид си приличат и е трудно да ги различим.

Бълхите се срещат преди всичко в гълъбарниците, които рядко се почистват. Пренасят ги гълъби или други диви птици, но могат и сами да достигнат скачайки от съседни гълъбарници. Това особено е възможно по съседство, когато са изсмукали там достатъчно кръв. Когато са гладни, бълхите по гълъбите не избират и могат да нападнат бозайници и хора.

Тялото на бълхите по гълъбите прилича на тялото на бълхите по бозайниците. То е странично сплеснато, при мъжката е дълго 2,5 мм, а при женската е 3,5 мм. Различават се глава, гърди и голям кръгъл корем. Тялото е като броня, покрито от хитинова обвивка с тъмно-кафяв цвят и обсипано с косъмчета. На главата се намира устния апарат, предназначен за пробиване и смукане на кръвта (хоботче). Главата е свързана третично към гърдите, откъдето всяка част има по един чифт крака. За бълхите са особено характерни задния чифт крака, които са добре развити и спомагат за скачането на бълхите. Над главата и гърдите се подава бодлив гребен, който не е един и същ при всички бълхи и случи за разграничаване. И накрая следва разтеглив корем, съставен от еластична кожна клапа, която може да се разширява и да събира доста кръв. В задния край на корема се намират половите органи.

Цикъл на развитие: Женската бълха след изсмукването на кръв снася в гълъбарника 8 броя овални бели лепливи яйца, с големина 0,3 - 0,4 мм. По яйцата се полепват прашинки или пухчета и тогава те не могат да се забележат. Женската бълха през своя живот снася до 1000 яйца. От тях излизат ларви с жълто-бял цвят, без крака и очи и не приличат на зрелия паразит. Ларвите не смучат кръв, а се хранят преди всичко с отпадъците от праха, който се отделя от перата и с изпражненията на гълъбите. Когато се излюпят ларвите са дълги около 1,5 мм, а след тройно превръщане достигат дължина до 5 мм. След това се завиват в пашкул, с помоща на фини копринени кончета, които се отделят от слюнчената жлеза. Пашкулът преминава през 3 стадия на развитие, приличайки все повече на отраснала бълха, като накрая от пашкула излизат зрели мъжки и женски бълхи. При оптимална температура 18 - 30 градуса по Целзий в влажност на въздуха от 70 - 90%, цялото развитие на бълхата трае 25 - 30 дни. През зимата и други студени месеци развитието на бълхата може да продължи и повече.

Бълхите и техните ларви са в състояние да стоят гладни по цял месец и повече. Не понасят директната слънчева светлина, изсушаването и ниските температури. Поради това след мека зима може да се очаква нашествие на бълхи и други ектопаразити, а след студени зими те са по-малко.

Щети причинени от бълхите: Зрелите бълхи могат да смучат кръв веднъж дневно, а понякога и повече. С хоботчето си пробиват кожата на гълъбите, докато не намерят кръвоносен съд. Изсмукват повече кръв, отколкото им трябва и когато напуснат гълъба излъчват излишъка, оставяйки кървава диря по пътя си. Тази засъхнала кръв по-късно служи за храна на ларвите. При пробождане на кожата бълхите пръскат (отделят) секрет, който предизвиква червен обрив и сърбеж.

Пренасяне и проява: В неинвазираните гълъбарници бълхите могат да се пренасят чрез гълъби или други птици. Могат да пристигнат и чрез скачане от съседни гълъбарници. При масова инвазия на бълхи, при гълъбите се появява анемия, те губят кондицията си, а високолетящите не издържат на високо летене. При младите в гнездата, които вече могат да летят, се наблюдава отслабване и могат да умрат. При мощна инвазия на бълхи, гълъбите са неспокойни, избягват да нощуват в гълъбарника и се качват по покрива.

Резултат от аутопсията: При аутопсията по кожата се наблюдават червени точици и бледост на кожата и другите тъкани, причина за което е анемията.

Диагноза: Поставянето на диагноза се основава на намирането на бълхи и техните ларви по гълъбите, с откриване на кървави следи по перата, както и ларви на бълхи в гнездада на гълъбите.

Борба против паразитите: Лечението на бълхите се води със същите средства, както при борбата против въшките. При десинфекция на помещенията трябва да се обърне внимание на щателното почистване на ъглите, гнездата и другите скрити места в гълъбарника, където бълхите могат да прекарат дълго време. След месец се извършва нова дезинсекция, защото може да се развие нова генерация бълхи.

Превенция: Състои се в редовното почистване на изпражненията и праха и особено празните гнезда. Инвазията на бълхи при гълъбите може да се пренесе и на хората, а от там да се внесе в дома.

 

Още от ветеринарен кабинет

Виж всички
Накратко за БОЛЕСТИТЕ
Накратко за БОЛЕСТИТЕ

Процес при който се нарушават нормалните функции на орган или органи ...

Болести причинени от Външни паразити - Обобщение
Болести причинени от Външни паразити - Обобщение

Народната пословица гласи: Кожата е огледало на здравия ...

Въшливост по гълъбите
Въшливост по гълъбите

Най-често срещания външен паразит по гълъбите са въшки. Няма единични ...

Ветеринарен  кабинет Д-р Велев
Ветеринарен кабинет Д-р Велев

Един от първите ветеринарни кабинети в София . Работя в ...

Продавам пакистански гълъби
Продавам пакистански гълъбиНова ЗагораДобавена на 10.12.2017г120лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г80лв
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.Нова ЗагораДобавена на 09.12.2017г60лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г150лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии