Парамиксовироза - Нюкясълска болест

Парамиксовироза - Нюкясълска болест
Парамиксовироза - Нюкясълска болест
Парамиксовироза - Нюкясълска болест
Парамиксовироза - Нюкясълска болест

Парамиксовироза - Нюкясълска болест

  • от 02 Февруари 2012г
  • видяна 7985

Вирусната инфекция Парамиксовироза нанася съществени щети на гълъбовъдството, тя е високо контактна болест по домашните и свободно живеещите гълъби. Не рядко заболяването протича във връзка със салмонелозата и определянето на диагнозата е затруднено. Причинител на заболяването е парамиксо – вирус, който е подобен на вируса на Нюкясълската болест.

Предразполагащи фактори за заболяването са:

лоша хигиена, пренаселеност в гълъбарника, некачествена храна, замърсена вода за пиене, участия в изложби, силното физическо натоварване и не навременна дезинфекция.

Към заболяването са предразположени както по-младите така и възрастните гълъби. Но най-голяма опасност представлява заразяването на младите птици, при тях заболяването протича в тежка форма.

Заразяването се осъществява чрез директен контакт на заразени птици със здрави, а така също със замърсени хранилки, поилки, храна и диви птици.

Клиничните признаци в началото на заболяването не са характерни:

отчита се вялост, угнетено състояние, перата са разрошени, гълъбите стоят на кокошинени със затворени очи, жаждата се повишава. След 4-5 дена от началото на заболяването възниква нарушаване на координацията на движението, изпражненията са белезникаво воднисти, а в отделни случаи са оцветени в зелен цвят клоаката е силно зацапана . По нататък се развиват нервно паралитични признаци, които се усилват. В този стадий се нарушава приема на вода и храна, апетита е намален. Гълъбите завъртат главите и правят кръгови движения на място, или постоянен стремеж за движение назад. При опит за полет се блъскат и падат на земята,а в последствие летателната способност на гълъбите е загубена. Болните птици са с повишена плашливост и светлобоязън.

Изхода от заболяването е различен. В повечето случаи гълъбите умират от изтощение в следствие затруднено приемани на храна и вода и на поражение на участъци на главния мозък, а в други болестта преминава в хронична и периодично се проявява. В тежките случаи на заболяването с поражение на нервната система процеса е необратим.

Поставянето на диагнозата и клиничните признаци на заболяването не представлява трудност да се установят, но парамиксовирозата може да бъде сбъркана със салмонелоза, орнитозата, аватаминоза В1 и чума.

Взимайки предвид,че парамиксовирозата е вирусно заболяване, лекуването е много трудно дори бих казал невъзможно.В зависимост от вирулентността на вируса и съпротивителната способност на всеки гълъб индивидуално,някои птици си изграждат имунитет.

Тъй като вирусните заболявания не се лекуват с антибиотици, трябва да се наблегне на профилактиката.Нея ще я разгледам по два начина :

Първия е следния:

-не допускане на нови птици,птици които са били изнасяни по изложби без да са преминали 20-25 дни през карантинно помещение;

-ограничаване на контакта с диви птици (волиерите трябва да са покрити и да са със ситна мрежа);

-борба с гризачите;

-дезинфекциране на гълъбарниците;

Втория вариянт за профилактика е ваксиниране на гълъбите съc следните ваксини:

 - Nobi-vac Paramyxo на фирма Intervet. Ваксината се прилага подкожно (в областта на врата, но не непосредствено зад главата, в посока към опашката), в доза 0,25 милилитра. Ваксинацията се повтаря след 12 месеца.

- Colombovac PMV на фирма Solvay. Ваксината се прилага подкожно (в областта на врата, но не непосредствено зад главата, в посока към опашката), в доза 0,2 милилитра. Ваксинацията се повтаря след 12 месеца.

- Chevivac-P200 на фирма CHEVITA GmbH, Germany. Ваксината се прилага подкожно (в областта на врата, но не непосредствено зад главата, в посока към опашката), в доза 0,2 милилитра. Млади гълъби след 3-4 седмична възраст или 4 дни преди отбиването. Ваксинацията се повтаря след 12 месеца.

- PARAMIXOVACOL на фирма ROMVAC - Ваксината се прилага подкожно (в областта на врата, но не непосредствено зад главата, в посока към опашката), в доза 0,2 милилитра. Ваксинацията се повтаря след 12 месеца.

Препоръчва се всяка година реваксиниране.

Добър лечебен ефект,но не доказан е лечение на гълъбите от вторична инфекция с антибиотици (лично наблюдение) 5-7 дневно прилагане на следните препарати във водата за пиене:

-Хлорамфеникол

-Селед

-Витамин В1

Винаги се допитвайте до мнението на ветеринарните специалисти.

Източник: sportpigeons.net

 

Още от ветеринарен кабинет

Виж всички
Накратко за БОЛЕСТИТЕ
Накратко за БОЛЕСТИТЕ

Процес при който се нарушават нормалните функции на орган или органи под ...

Болести причинени от Външни паразити - Обобщение
Болести причинени от Външни паразити - Обобщение

Народната пословица гласи: "Кожата е огледало на здравия организъм& ...

Въшливост по гълъбите
Въшливост по гълъбите

Най-често срещания външен паразит по гълъбите са въшки. Няма единични гъ ...

Бълхи по гълъбите
Бълхи по гълъбите

Бълхите са инсекти без крила, познати като ектопаразити по бозайниците, ...

Последно добавени снимки

Виж всички галерии