Трихомониаза

Трихомониаза

  • от 02 Февруари 2012г
  • видяна 12238

 

 

Най често може да се види след голямо натоварване на Гълъба особено след състезание или тренировка .Вътрешноста на човката се пълни с жълтеникави налепи от там е и наименованието познато у нас като шарка/гангрена/ гълъбите се свиват в ъгъла перушината им настръхва най вече около човката те губят апетит имат увеличена жажда губят желание да летят .Най опасно е когато гълъбите хранят малки те предимно ги зареждат с вода която пият в по големи количества и така се получават мокри гнезда а и вероятността малките да се заразят е по голяма.Повечето птици боледуват скрита форма на Трихомоноза през своя живот но нейните симптоми рядко може да видите при зрелите птици.Стресът ускорява появата на Трихомоноза Младите пилета са най засегнати ето защо трябва постояна профилактика с подходящи за целта медикаменти веднага след отбиването им за да се избегне нежелания край предимно при младите гълъби.

Заболяването има няколко форми:

Фаринксна форма - е най-често срещаната . Ако видите жълти налепи по гърлото водниста течност по ноздрите то е ясно че Трихомонозата не ви е подминала. Итук започва едно прехвърляне от родителите на пилетата а от там и от пилетата след отбиването на другите подрастващи след преместването в общите помещения.

ЛЕЧЕНИЕ

Ронидазол е вещество, често използвано за лечение наТрихомонозата.  Метронидазол и Диметронидазол  са били изтеглени от пазара поради риск от странични ефекти. 

Ефикасни лекарства специално за гълъбите и общия пазар в България са Ронидазол 10%.Трихо 40, BS.
Не трябва да се злоупотребява с тези лекарства защото при по голяма доза Трихомонозата може да добие имунитет срещу тях и тогава лечението е по трудно.Болните Гълъби трябва да се изолират от общото помещение поради опасност от зараза чрез водата за пиене.

Източник: sportpigeons.net

 

Още от ветеринарен кабинет

Виж всички
Накратко за БОЛЕСТИТЕ
Накратко за БОЛЕСТИТЕ

Процес при който се нарушават нормалните функции на орган или органи ...

Болести причинени от Външни паразити - Обобщение
Болести причинени от Външни паразити - Обобщение

Народната пословица гласи: Кожата е огледало на здравия ...

Въшливост по гълъбите
Въшливост по гълъбите

Най-често срещания външен паразит по гълъбите са въшки. Няма единични ...

Бълхи по гълъбите
Бълхи по гълъбите

Бълхите са инсекти без крила, познати като ектопаразити по ...

САТИНЕТИ
САТИНЕТИЦоневоДобавена на 12.02.2018г8лв
БИРМАНИ
БИРМАНИЦоневоДобавена на 12.02.2018г10лв
Якалия продавам - мъжки черно и бяло
Якалия продавам - мъжки черно и бялоМонтанаДобавена на 11.02.2018г17лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии