Гълъби летят 900 км, връщат се в родните си гнезда

Гълъби летят 900 км, връщат се в родните си гнезда

Гълъби летят 900 км, връщат се в родните си гнезда

  • от 19 Август 2010г.
  • видяна 8145

За осем харманлийски гълъбовъди, неделя и понеделник бяха най-важните дни за тях през тази година. Със своите гълъби те участваха на две национални състезания. Птиците им прелетяха над 900 километра и се прибераха отново в родните си гнезда. Тези полети се смятат за маратонски.

Стартът на първия национален полет се състоя в неделя, 20 юни, от румънския град град Доборой (Дарабани), близо до границата им с Украйна. Птиците бяха пуснати на свобода в 5.30 сутринта. Другият полет бе от град Житомир в Украйна. Там стартът на полета им бе даден в 8 часа.

Вероятно заради лошото време, гълъбите започнаха да се прибират със закъснение - чак във вторник сутринта. Същата сутрин в 7.20 ч. се върна първият гълъб от клуб "Мираж". Той е собственост на Николай Чанков.

 

На входа на всяка клетка си има инсталирана специална електронна система. Тя засича времето, в което гълъбът е влезнал в нея. След това системата се носи във федерацията, която засича времето и определя победителя. След като в кафезите се приберат поне 20% от пуснатите птици, състезанието се смята за приключило и се обявява класирането. Общо 1309 гълъби от Българя полетяха с двата полета. В тях участваха осем харманлийци със своите 60 спортни гълъба. Те са включени в програмата на Българска федерация на гълъбовъдите на спортни гълъби (БФГСГ).

Предвидено бе в първия полет да участват само пернати на българи, а във втория и румънски. Той трябваше да се проведе от град Уман, Украйна. Но организатора им Ливиу Щефанеско се е отказал в последния момент, вероятно не е извадил разрешение от Украйна за техните гълъби. Тези състезания са най-голямата тръпка за харманлийските гълъбовъди. Техните гълъби са ветерани и друг път са участвали на подобни състезания.

Породата, с която участват, се нарича спортни гълъби. Те са потомци на пощенските гълъби, които са се използвали още през римско време. Спортните гълъби живеят до 13 години, а състезателната им кариера е до 6-8 години. В Харманли има 8 гълъбовъди, които членуват в свиленградския клуб "Мираж".

 

Източник: sakarnews.info

Други новини

Виж новини
Спортни гълъби от цяла България кацнаха във Варна
Спортни гълъби от цяла България кацнаха във Варна

Спортни гълъби от цяла България кацнаха във Варна. Повод за събитието бе ...

Отглеждането на спортни гълъби - повече от мания
Отглеждането на спортни гълъби - повече от мания

Отглеждането на спортни гълъби е едно от най-модерните занимания ...

Над 20 хиляди души в страната отглеждат гълъби
Над 20 хиляди души в страната отглеждат гълъби

Над 20 хиляди души в страната отглеждат гълъби, това твърди Илиян ...

Големите сделки с гълъби често са измислица
Големите сделки с гълъби често са измислица

Илиян Илиев е председател на управителния съвет на гълъбовъдното ...

Саксонски свещеник
Саксонски свещеникПоповоДобавена на 14.01.2018г
Узбекски бойни
Узбекски бойниПоповоДобавена на 09.01.2018г25лв
Капуцини
КапуциниПоповоДобавена на 01.01.2018г20лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии