Над 20 хиляди души в страната отглеждат гълъби

Над 20 хиляди души в страната отглеждат гълъби

Над 20 хиляди души в страната отглеждат гълъби

  • от 01 Август 2010г.
  • видяна 7561

Над 20 хиляди души в страната отглеждат гълъби, това твърди Илиян Даменлиев – председател на Българската асоциация на гълъбовъдите на спортни гълъби (БАГСГ). По неговите думи в България няма населено място, където да не се отглеждат гълъби. „Навремето е било доста по-застъпено, сега е по-друго. Хората са по-ангажирани. Това е било масово хоби някога, когато е имало възможност за отглеждане на гълъби. Сега начинът на живот е по-различен, той става все по-труден”, счита той.

Той информира, че България е една от малкото страни в света, където с отглеждане на спортни гълъби се занимават младежи. „По света това е спорт на пенсионерите, на хората, които имат много свободно време. Тук с този спорт се занимават ученици, които не могат да си позволят такива разходи”, заяви Даменлиев.

„Ние задължаваме нашите състезатели да си ваксинират гълъбите задължително всяка година. Поне в това отношение сме застраховани от основните болести, които съществуват при птиците, най-вече псевдочумата. Конкретно в нашата организация проблемите са сведени до минимум. Принципът при нас е, че се събират гълъби от различни гълъбарници в един камион, което значи, че ако има неваксинирано ято, може да пламнат всички. През последните години се заложиха доста пари в този спорт от страна на гълъбовъдите и контролът е наистина свиреп”, поясни той.

Даменлиев отбеляза, че в този спорт добрите състезатели са там, където има по-голямо количество участващи гълъбовъди и гълъби. „Може да има добър състезател от малък клуб, който да остане незабележим. Всичко опира до финансовата страна на въпроса. Състезанията са скъпи, както и провеждането им, и транспорта. По-малките населени места не могат да си го позволят, има някаква такава "йерархия", смята Илиян Даменлиев.

Най-скъпият гълъб в България е закупен от Холандия за внушителната сума от 15 000 лв. Нормалната цена за един истински и качествен гълъб в България е около 1000 лв.


Източник: AGRO.BG

Други новини

Виж новини
Спортни гълъби от цяла България кацнаха във Варна
Спортни гълъби от цяла България кацнаха във Варна

Спортни гълъби от цяла България кацнаха във Варна. Повод за събитието бе ...

Отглеждането на спортни гълъби - повече от мания
Отглеждането на спортни гълъби - повече от мания

Отглеждането на спортни гълъби е едно от най-модерните занимания ...

Гълъби летят 900 км, връщат се в родните си гнезда
Гълъби летят 900 км, връщат се в родните си гнезда

За осем харманлийски гълъбовъди, неделя и понеделник бяха най-важните дни ...

Големите сделки с гълъби често са измислица
Големите сделки с гълъби често са измислица

Илиян Илиев е председател на управителния съвет на гълъбовъдното ...

Саксонски свещеник
Саксонски свещеникПоповоДобавена на 14.01.2018г
Узбекски бойни
Узбекски бойниПоповоДобавена на 09.01.2018г25лв
Капуцини
КапуциниПоповоДобавена на 01.01.2018г20лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии