Отглеждането на спортни гълъби - повече от мания

Отглеждането на спортни гълъби - повече от мания

Отглеждането на спортни гълъби - повече от мания

  • от 31 Юли 2010г.
  • видяна 10401

Отглеждането на спортни гълъби е едно от най-модерните занимания напоследък, установи екип на в. „Вашият глас". Всеки човек си има хоби, което го разтоварва през свободното време и го кара да се чувства щастлив, но гледането на гълъби се оказва много „уай".

„Имам гълъби, откакто се помня, започна като хоби за мен. Още като дете проявявах интерес към тези птици, а по-късно това увлечение прерасна в сериозна състезателна дейност", разказва Илиян Даменлиев, председател на Българска асоциация на гълъбовъдите на спортните птици и основател на общински клуб „Бриз", Несебър. Днес неговият гълъбарник е дом на около 170 гълъба, за които всеотдайно се грижи всеки ден по няколко часа.

 Общински клуб на гълъбовъдите „Бриз" е основан през 2004 година от група ентусиасти, но в последните години успяват да се наложат като водещ клуб в страната. „В България все ще този спорт не е така популярен както в държави като Белгия, Холандия и Германия. Там той е с традиции още отпреди стотина години, докато у нас започва да се развива едва към края на 90-те. Тогава са и първите професионални състезания. Въпреки това в момента има около 27 активни клуба в страната с близо 400 членове", разказва г-н Даменлиев.

 Гълъбите, които отглеждат членовете на клуб „Бриз", не са същите, които хората са свикнали да виждат и да хранят по парковете и улиците. Те са изкуствено създадена порода, която дава основание за създаване на нов спорт. Ако се върнем назад в историята, опитомяването на гълъба е станало още в древен Египет преди около 5000 години, за което свидетелстват неговите образи и описания на йероглифите. Използвани са и т.нар. „пощенски" гълъби в древна Гърция и Рим за пренасяне на кореспонденция. През 16-17 век тези птици са използвани изключително за пренасяне на писма между воюващи страни. И така до днес, когато съществуват над 300 селекционирани породи гълъби.

 „Нашият спорт е много специфичен, свързан е с доста големи разходи и отделяне на време - най-малко 3 часа на ден. Всеки член от клуба има гълъбарник, където отглежда и се грижи за над 100 гълъба. Те са хранят със специални храни, които са смес и най-често са внос от Холандия и Белгия. Освен храненето, от изключителна важност за състезателните гълъби са медицинските грижи. Тези птици са предразположени към редица болести, на всеки 6 месеца им се бият ваксини, дават им се хранителни добавки и антибиотици. Ако човек иска да има гълъби-шампиони, трябва да им създава най-добрите условия на живот", с ентусиазъм споделя гълъбовъдът.

 Като истински спорт и този има свои правила, провеждащи се състезания и много емоции. Състезателният сезон започва в средата на април и приключва септември. Несебърският клуб е горд член освен на българската асоциация и на FCI (Световна организация на спортните гълъби). На всеки две години се провежда олимпиада и балкандиада, където участие взимат и много български клубове.

 „Освен нашия клуб, други добри състезателни гълъби има от София, Варна, Лом. Трудно е самото участие, защото състезателните разходи на един човек на година са над 1000 лв. В България все още липсват сериозни рекламодатели и спонсори, няма и наградни фондове. А в други държави се отделят големи суми. Самите гълъби са много скъпи в световен мащаб цената на еднаотлична спортна птица може да достигне 160 хил. евро. Имаме и големи транспортни разходи, свързани с изминаването на големи разстояния, както и разходи по поддръжката на специалния ни камион за транспортирането на гълъбите.

 За един човек, който никога не се е занимавал с този спорт, е трудно да разбере как точно протичат състезанията и колко интересен е целият процес. Дистанциите традиционно са разделени на три части: къси (клас А от 100 км до 350 км), средни (клас В от 300 км до 600 км), дълги разстояния (клас С над 500 км.) и клас Е - маратон за разстояния над 800 км. В последната дисциплина общински клуб „Бриз" има представител вече втора година - Малешко Иванов.

Всичко се изчислява с абсолютна точност, благодарение на специален софтуер и GPS система, която отчита координатите на старта и тези на гълъбарника, където трябва да се върне състезателната птица. Трудно може да се повярва, че тези красиви птици са в състояние да се връщат винаги у дома, дори и пуснати на 1000 км от него. Те са надарени с изключително чувство за ориентация и са силно привързани към гълъбарника, където са отгледани. Случва се гълъбите да се изгубят или отколонят от маршрута заради лоши метеорологични условия, но като цяло се ориентират добре и могат да достигнат скорост 120 км в час.

"Още на 6-ия -7-мия ден след като се родят, ние им слагаме на крачетата пръстен с индивидуален номер и птицата израства с него. Всеки един гълъб има и паспорт, с който се удостоверява, че е регистриран. Има си и номер, с който ги разпознаваме, но естествено любимците си имат и галени имена. С годините имаме отлични представяния по състезания, първо място на националния шампионат от 2008 г. в клас В, спечелено от Лъчезар Лазаров. И като цяло винаги имаме представител в топ 20 на българските клубове,. Освен в състезания, участваме и в годишната изложба, където се представят отличили се гълъби", с гордост разказва Илиян Даменлиев.

Като всяко хоби и спорт, това също е изправено пред редица проблеми. Допреди две години община Несебър е отпускала субсидия за развитието на този спорт, тъй като гълъбарници има не само в Несебър, но и в Кошарица, Тънково, Равда. Гълъбовъдите споделят, че трудно се справят с големите разходи и разчитат най-вече на лични средства. Но дори и тези трудности не могат да ги накарат да се откажат от своите пернати любимци, които ги даряват с много положителни емоции.

Други новини

Виж новини
Спортни гълъби от цяла България кацнаха във Варна
Спортни гълъби от цяла България кацнаха във Варна

Спортни гълъби от цяла България кацнаха във Варна. Повод за събитието бе ...

Над 20 хиляди души в страната отглеждат гълъби
Над 20 хиляди души в страната отглеждат гълъби

Над 20 хиляди души в страната отглеждат гълъби, това твърди Илиян ...

Гълъби летят 900 км, връщат се в родните си гнезда
Гълъби летят 900 км, връщат се в родните си гнезда

За осем харманлийски гълъбовъди, неделя и понеделник бяха най-важните дни ...

Големите сделки с гълъби често са измислица
Големите сделки с гълъби често са измислица

Илиян Илиев е председател на управителния съвет на гълъбовъдното ...

Саксонски свещеник
Саксонски свещеникПоповоДобавена на 14.01.2018г
Узбекски бойни
Узбекски бойниПоповоДобавена на 09.01.2018г25лв
Капуцини
КапуциниПоповоДобавена на 01.01.2018г20лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии