Спортни гълъби от цяла България кацнаха във Варна

Спортни гълъби от цяла България кацнаха във Варна

Спортни гълъби от цяла България кацнаха във Варна

  • от 12 Юли 2010г.
  • видяна 9134

Спортни гълъби от цяла България кацнаха във Варна. Повод за събитието бе годишната национална изложба, чийто домакин е клуб "Полет-Варна". Това е завършващото състезание на родния шампионат за спортни гълъби. По време на изложбата се оценяват резултатите, постигнати през годината от пернатите състезатели. Това уточни за "Позвънете" председателят на Българската асоциация по спортни гълъби Илиян Даменкиев. Всяка година пернатите участват в между 10 и 14 състезания, които влизат в националния спортен календар. В България има 26 клуба с 500 души-участници и 15 000 гълъба. Състезанията започват в края на април и завършват до средата на юли. Обикновено през летния сезон летят около 1000 гълъба. Класирането накрая се прави от 20% от всички или измежду 200 птици. След това се отсяват около 40 пернати от тези 200. За да бъде отличен трябва всеки един гълъб да е влязъл 5 пъти в тези 20%. Така на годишната национална изложба, обикновенно около 40 птици получават приз.

Тази година в изложението участват над 100 гълъба. Награди получават всички пернати, класирали се от 1-о до 10-о място във всяка една от 4-те категории, в които се състезават.

В "Полет-Варна" членуват 57 гълъбовъди с около 1200 птици. Най-изявените сътезатели на клуба са Димчо Димов, Ивелин Щерянов и семейството на Филка и Валентин Георгиеви. В морския град има регистриран още един клуб за спортни гълъби - "Торнадо". В него членуват 17 гълъбовъди с около 600 птици. Най-много от спортните пернати се отглеждат в близките до Варна Казашко, Тополи, Аспарухово, Акчелар и др.

"Това е един сравнително нов спорт за България, но за сметка на това той бързо набира почитатели. За съжаление у нас, за разлика от останалите страни, няма фирми които да спонсорират подбни състезания", разказва шефът на родната асоциация Илиян Даменклиев. Според неговите думи това е спорт, който се практикува предимно от младежи, които нямат достатъчно средства за издръжка и закупуване на гълъби. "Един спортен гълъб струва между 500 и 1000 лв. Още 1000 лв. струва ежегодно поддръжката на пернатите", разказва Даменклиев. "Нашата асоциация е член на Световната гълъбовъдна федерация. Така ние участваме в редица международни състезания, като родните клубове се представят на много добро ниво", споделя още той.

Други новини

Виж новини
Отглеждането на спортни гълъби - повече от мания
Отглеждането на спортни гълъби - повече от мания

Отглеждането на спортни гълъби е едно от най-модерните занимания ...

Над 20 хиляди души в страната отглеждат гълъби
Над 20 хиляди души в страната отглеждат гълъби

Над 20 хиляди души в страната отглеждат гълъби, това твърди Илиян ...

Гълъби летят 900 км, връщат се в родните си гнезда
Гълъби летят 900 км, връщат се в родните си гнезда

За осем харманлийски гълъбовъди, неделя и понеделник бяха най-важните дни ...

Големите сделки с гълъби често са измислица
Големите сделки с гълъби често са измислица

Илиян Илиев е председател на управителния съвет на гълъбовъдното ...

Саксонски свещеник
Саксонски свещеникПоповоДобавена на 14.01.2018г
Узбекски бойни
Узбекски бойниПоповоДобавена на 09.01.2018г25лв
Капуцини
КапуциниПоповоДобавена на 01.01.2018г20лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии