Георги Стоянов Стоянов - Състезателни пощенски гълъби

Георги Стоянов Стоянов - Състезателни пощенски гълъби

Георги Стоянов Стоянов - Състезателни пощенски гълъби

  • добавено на 14 Юни 2012г
  • видяна 9307

Георги Стоянов Стоянов - Състезателни пощенски гълъби


Способността на гълъбите от тази порода да се ориентират за посоката и, пуснати от разстояние да се завръщат, е дало идеята на човек да ги използва и за състезания.  Два са показателите, по които се прави класирането в състезанията - за разстояние и за скорост. Този, който реши да се занимава с развъждането на такива гълъби, предварително трябва да има информация какво представлява породата.
Гълъбчетата, които ще започнете да отглеждате, трябва да са от добри родители и добри летци, доказали своите качества в сезонни състезания. За предпочитане е да са с педигри, документ за произход. Подборът става по екстериорна преценка и по фенотип.


Отличителни белези на гълъбите:


1. Глава – заоблена яйцевидно, без падина между човката и челото. Главата не трябва да е много голяма, а челото да не е тясно. Човката трябва да е с нормална дължина, с посока напред. Гъбичките на носа не трябва да са много големи и с възрастта да не наедряват. Очите да са по-ниско на главата и с малка зеница. Цветът на ириса е като цвета на дивия гълъб. Ирисът понякога е различно оцветен според линията, но най-важното е гълъбът да вижда максимално добре. Околоочието трябва да е по-малко и по-бяло.


2. Врат – средно дълъг.


3. Тяло – птицата не трябва да е много голяма или дребна, трябва да има достатъчно месо, да е топчеста и стегната, с вдигнати гърди и тялото й да балансира. Килът трябва да е прав, със здрава, тънка кост, над средна дължина и да завършва с извивка към дупето. Килът не трябва да е дълбок. Гърбът трябва да е гладък, плосък, широк в раменете, с тясна трътка и да няма падина в основата на опашката. Опашката трябва да е средно дълга, завършваща до 2,5см. от края на крилете. Перата трябва да са широки, при прехвръкване разтворената опашка да е плътна. При вземане на гълъба в ръце и снемане на крилете, опашката трябва да се свива и държи по посока на тялото хоризонтално. Крилото се състои от първични и вторични пера, като първите четири от първичните са махови и трябва да са с равен завършек. Крилото трябва да е с дълги, широки пера и разтворено да е плътно.То трябва да е с късо рамо и гълъбът да държи рамото вдигнато. Препаските на двете крила трябва да се съединяват на гърба. Крилата трябва да завършват ниско над опашката успоредни, перушината трябва да бъде плътна, мека и свежа. Предпочитат се гълъби с по-тих глас при гукане и пеене.


4. Крака – средно дълги, неоперени, прави, стабилно разположени.


5. Цвят – основните и преобладаващи цветове са чисто син и син капчесто напръскан. Тези цветове се срещат при дивите гълъби и се възприемат като защитни, защото са естествени за грабливите птици. Цветните гълъби и особено белите биват по-често нападани. Пощенски гълъби има в различни цветове – бели, черни, червени и пъстри. От пъстрите гълъби за предпочитане са тези, които имат бели крайни пера на крилете. На тях понякога се слагат печати. Ако се държи на красотата на гълъба, трябва да се избягва неопределен блудкав цвят и трицветие. Ако гълъбите са пъстри, шарката трябва да е симетрична. Ако на синьото крило над препаските има и ресни, красотата се допълва. По-силната лъскавина при врата е желана.


Какво още трябва да се знае за гълъбите:


1. Гълъбарници – гълъбарникът трябва да се построи още преди да вземете гълъби. За построяването му трябва да се помисли много – да гледа на юг, да е недостъпен за хищници, да има волиера, да е удобен за обслужване и да е много добре оборудван. В близост не трябва да има високи сгради. Мястото трябва да е тихо.


2. Хранене – Гълъбите се хранят два пъти на ден. Храната трябва да е разнообразна и достатъчно. Прясна отхлорирана вода, минерали и гастролити трябва да имат постоянно. Витамини и електролити се дават периодично според нуждите.
Гълъбите са зърноядни птици, но е много полезно да им се дава и по малко гранулирана храна, при условие, че успоредно с нея се дават и течни комбинирани витамини за по-добро усвояване.
Когато гълъбите ще летят от дълго разстояние, те трябва да бъдат нахранени преди полета. Когато гълъбите летят над къщата, храненето е след полет.


3. Лекарства – дават се профилактично, според възрастта. Лекарства може да се ползват постоянно, но трябва да се внимава за съвместимостта им. По време на третирането с лекарства в гълъбарника не трябва да има гастролити. Когато се ползват антибиотици, гълъбите не стават за консумация, особено ако е даван ронидазол. Болните гълъби трябва да се изолират и лекуват, а много болните да се ликвидират.
При вземане на нов гълъб трябва да се спазва карантина.
Задължително е да се правят сезонните ваксинации. Ваксини се дават след третиране против вътрешни паразити и пауза.
Познанството ви с ветеринар трябва да е много близко.


4. Опръстеняване – пръстенът обременява гълъба, но, независимо от това, той е задължителен. Гълъбите, които не вземат участие в състезание, могат да бъдат с два несменяеми пръстена, стандартен и адресен. На гълъбите, които ще се състезават, им се слага стандартен пръстен на десния крак, а левият крак, с който се работи по-лесно, остава свободен за състезателните пръстени. Състезателният пръстен се поставя преди полет и се сваля при завръщане за спускане в часовниковия механизъм за засичане на времето. Когато пръстенът е микрочип, той се слага в началото на полетите и стои през целия състезателен сезон. С него засичането става когато гълъбът кацне на стрелата при влизане в гълъбарника. Стандартният пръстен е придружен с талон, паспорт, доказващ година на излюпване, индивидуалност и принадлежност. Пръстени се взимат от гълъбовъдното дружество, а адресните пръстени се правят по поръчка.


5. Дресура – в гълъбарника трябва да влиза само гълъбовъдът. За други хора е забранено. Целта е избягване на заразите и стресирането на птиците. Гълъбовъдът трябва да влиза бавно, спокойно, без резки движения, винаги трезвен. Работата по свикването на малките гълъбчета с присъствието на стопанина започва още докато са в гнездото. При влизането му в гълъбарника гълъбите не трябва да напускат местата си и при посягане към тях да не литват, а да стоят на кацалките и да се бранят. Най-малко с поглед трябва да удостоите всяка птица.
Когато летят, щом снемат височина, свикването им да се отзовават при повикване със свирка е задължително.


6. Полети – летежът на състезателните гълъби е устремен и бърз. Щом наберат височина тренираните ята преминават на прави скоростни отсечки. При добро време полетите над къщата трябва да бъдат всекидневни, сутрин по-рано и надвечер. Трябва да се стремим да постигнем енергиен баланс като се дава възможност поетите калории да бъдат изразходвани чрез летене. Така се подобрява костната, кръвоносната и дихателната системи. При добре постигнат баланс гълъбите стават стегнати, мускулести, подвижни и издържливи при летене.


По време на състезанията, ако чужд гълъб кацне и влезе във волиерата Ви да пие вода, по международен закон Вие нямате право да го задържите. Ако сте истински спортсмен, оставете го да продължи полета си, независимо от националността и съвършенството му.

 

През зимните месеци гълъбите се разделят по пол в отделни гълъбарници. Полетите се правят на смени, след прибиране за хранене на първите или през ден. Независимо, че е зима, на гълъбите периодично се слага вана с вода за къпане. Дават се комбинирани витамини задължително. През деня гълъбите трябва да са затворени, защото пуснати, придобиват лоши навици.


14 юни е национален ден на гълъба. В града членовете на дружеството очакват всеки сезон на състезанията с нетърпение. Гълъбите се състезават в няколко класа А, Б, С + Д, Е  маратон. Има линии гълъби, които са най-добри за даден клас. Най-ценени са гълъбите, отличили се в най-дългите еднодневни полети и в маратона.


Ако решите да дадете гълъбчета на гълъбодрум, ще имате възможност да проверите летателните им възможности при равни условия с техни връстници. Гледането на гълъбите е интернатно, храненето, профилактиката и тренировките са еднакви за всички гълъби. Избирате и отделяте млади 2, 3, 4-годишни двойки гълъби за родители. Гълъбчетата, които те ще отгледат трябва да са здрави, израсли бързо, с отлични фигури.


В МГ „Калиманци” приемането на гълъбите започва през месец март след заплащането на определена такса. Последният полет е най-важен, но е добре по възможност да присъствате и на предните три-  четири, ако те влизат в класацията за Асов гълъб. В деня на последния полет, който е през месец юли, идва ред на наградите, които са много добри, а след това всички гълъбчета се предлагат на търг като цената за някои от тях при наддаване става фантастична. Търгът продължава около десет дни. Първите участници имат по-богат избор.


За гълъбите има още много, което може да се научи от практиката, колегите и литературата.

 

Изготвил: Георги Стоянов Стоянов - гр. Варна, тел: 052 63 63 55

Други препоръки

Виж препоръки
Някои указания за здрави гълъби
Някои указания за здрави гълъби

1. Гълъбарника по възможност трябва да е обърнат към изток-юг. ...

Теоритични  постановки свързани с практиката при съвременното гълъбовъдство
Теоритични постановки свързани с практиката при съвременното гълъбовъдство

Влиянието на околната среда и отражението и върху генотипа са пряко свързани с напредъка в ...

Фактори които не се унаследяват свързано с пола и влияещи върху цветовете на гълъбите
Фактори които не се унаследяват свързано с пола и влияещи върху цветовете на гълъбите

Фактори които не се унаследяват свързано с пола и влияещи върху цветовете на гълъбите ...

Оценка на расови гълъби
Оценка на расови гълъби

Потвърдена от ЕSКТ заседание на секция Гълъби ЕЕ ...

Продавам пакистански гълъби
Продавам пакистански гълъбиНова ЗагораДобавена на 10.12.2017г120лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г80лв
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.Нова ЗагораДобавена на 09.12.2017г60лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г150лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии