Размножаване на гълъби - необходими условия - Част II

Размножаване на гълъби - необходими условия - Част II

Размножаване на гълъби - необходими условия - Част II

  • добавено на 25 Април 2011г
  • видяна 6293

Сезонът на чифтосването при повечето от любителите е започнал, или сега започва. Всяка година се чува от любителите гълъбари за различните проблеми, които имат през време на чифтосването. Това са най-често неоплождане на яйцата, преждевременно излизане или прехранване на птиците. Причината се крие в лошата подготовка и неадекватните условия за размножаване. Опитните любители гълъбовъди имат свои изпитани, установени методи за подготовка на птиците за чифтосване. Между впрочем, никак не трябва да се изключи влиянието на зимния период, през който са гледани птиците. Ако през зимата са отглеждани в студени помещения /от 4 до 8 градуса/, трябва да бъдат подходящо хранени - със зърнена храна, с даване от време на време сльнчоглед, покълнали семена, зеленина. Минералите, пясъка, каменната сол, са необходима прибавка към храната им.


Птиците трябва също от време на време да бъдат третирани с препарати против кокошинки и други външни паразити. Гълъбите трябва да бъдат напълно здрави и в никакъв случай накокошинени и да имаме впечатление, че им е студено.


Изключително важно е да обърнете внимание на самото помещение, в което се намират птиците /волиерата за отглеждане/. Температурата, светлината и влажността на въздуха са твърде важни. Температурата в помещението трябва да е постоянна, с малки отклонения от позволената с няколко степени. Птиците ще се чифтосат и при 8 градуса, и женските нормално ще лежат на яйцата, но всеки голям спад на топлината ще им пречи, както на женските, така и на яйцата, на които лежат.


Светлината в помещението също е от голямо значение. Най-добре е то да има дневна светлина, с нормална продължителност през всичките четири годишни сезона. В такива помещения е най-добре да се започне с размножаването през февруари или март, когато постепенно се увеличава дневната светлина. Това увеличаване на продължителността на деня през пролетта, както и песните на мъжките, подбуждат сексуалния хормон estrogen при женските и им дават импулс за изграждане на гнездото. Онези, които искат по-рано да размножават своите птици, трябва още през зимния период да ги свикват на 13-14 часа изкуствено осветление, което се постига с паленето на електрически крушки час преди смрачаване. Най-добре е помещението за отглеждане на птици да се осветява около 14 часа дневно /до 21 часа/.


Влажността на въздуха трябва да е около 70 %. В някои помещения има повишена влажност, която е опасна за здравето на птиците. Ако в помещението за отглеждане има изкуствено отопление, трябва да се обърне внимание на влажността, защото сухият въздух /45%/ може да провокира извънредна смяна на перата /дори и при птици, които са добре хранени и готови за размножаване/.Птиците, които си сменят перата, изобщо не бива да се чифтосват. Мъжките не са в състояние да оплодят женските, защото използват своята енергия за смяна на перушината. Има случаи, когато женските умират от изтощение, когато са снесли яйца по време на линеене /смяна на перата/.


Онова, което най-често се чува, като оплакване и извинение за лошото чифтосване е: "ялови птици". Това най-често казват за женските. Под "ялова" разбират най-често женската, която няколко пъти годишно е снесла, лежала е на яйцата, но не е излюпила нито едно пиленце. Първо самият термин е грешен и е правилно да се използва термина "плодна" или “неплодна". Плодовитостта на женската представлява нейната възможност да произведе една яйцеклетка, която после да се оплоди след сливането със сперматозоида и да се получи зародиш, началото на младото птиче.
Вярвайте, неплодни женски няма. Може би само една на хиляда и то поради деформация на яйчниците и яйцевода.
И още нещо, младите любители често поставят въпроса кога да започнат с чифтосването. Отговорът зависи най-вече от изведените по-горе условия и от породата на самите гълъби. И така - чифтосването е добре да започне през месеците февруари или март, когато дневното осветление се увеличава. По принцип обаче - колкото по-късно, толкова по-добре, дори е по-природно - това е отговорът на този въпрос.

Птиците, за да станат чувствителни към дължината на светлинния ден с последващите физиологични промени, задължително се налага да преминат през периода на покой, който включва най-малко 60-дневен период с дължина на светлинния ден не по-голям от 8 часа. Този рефрактерен период е много важен и често пъти подценяван, което води до не напълно добре развити мъжки, които имитират полово влечение, но техните сперматозоиди не са капацитирали, казано по друг начин не са напълно годни да оплодят яйцеклетките. Правените изследвания при птици, не преминали през фазата на покой преди активния размножителен период показват, забавена подвижност на сперматозоидите, нарушена пенетрационна способност, ниска жизненост на яйцеклетки, които са оволирали /яйцето е снесено/, но не е оплодено или е настъпила ранна ембрионална смъртност. Всичко това може да стане дори да са изпълнени всички изисквания наложителни, като подготовка за размножаване. Ето защо, колкото повече дни задържите вашите гълъби в покой толкова по-малко неприятности ще имате с изброените по-горе проблеми.


Периода на покой се провежда при по-ниска температура, като най-оптималната според световните мнения е 10-12 градуса по Целзий. Допуска се и температура от 2-5 градуса, но в тези случай е важно храната да бъде много енергийно богата. Към зърнената смеска при отглеждане на студено се добавя слънчоглед, овес, ечемик, царевица, и винаги трябва да има хладка вода за пиене.
Нека никой да не смята, че през зимния период гълъбите трябва да се хранят с по-бедна храна. Напротив, това е времето, когато трябва да ги запознаем с всички екстри. Покълнати семена започвайте да давате едва при стартирането на подготвителния период.
Още нещо трябва да се случи през периода на покой, а това е да обезпаразитим спрямо акари, чревни паразити и кокцидии.


Това най-успешно става, като във водата за пиене веднъж седмично в продължение на 6 седмици се дава Айвомек 1%, един милилитър на един литър вода. Препаратът го има под различни търговски наименования, но се препоръчва Севамек /Франция/. Тук е мястото да се отбележи, че в много случай, така нареченото “хъркане” се дължи на опаразитяване с акари, те се разпространяват, чрез водата и храната, както и при хранене на птиците помежду си, и са много досадни.


Посоченото обезпаразитяване трябва да е свързано и с почистване на волиери, поилки и хранилки. Така наречената хронична респираторна болест по гълъбите, която се причинява от микоплазми, много пъти се бърка с акариозата, а често двата причинителя взаимно се подпомагат и сериозно притесняват гълъбите. Така заразената птица постепенно може да прехвърли болестта на много голям брой птици от ятото.
Ето защо този период, в който птиците са в покой, трябва да го използвате за провеждане на всички профилактични мероприятия. Той е най–подходящ за тях, първо, защото има достатъчно време, второ, тогава птицата е най–малко натоварена. Не отлагайте профилактиката за периода на подготовка на гълъбите за размножаване!


Към профилактиката се включват и някои медикаментозни третирания за различни стомашно-чревни и белодробни заболявания. При третиране на гълъбите /7 дни/ с антибиотик, се препоръчва използването на тетрациклини, доксациклина, амоксицилина и тилозина. След курса на профилактика се препоръчва 3-7 дни даване на мултивитамини. Добавката на бирена мая към храната е също много полезна в този период.
Когато третираме гълъбите профилактично срещу болести, ние унищожавайки патогенните микроорганизми, успоредно с тях унищожаваме и полезната микрофлора, която е крайно необходима за протичане на нормален храносмилателен процес. В тази връзка, в напредналите страни са открили и произвели специални хранителни добавки от два компонента. Едната съдържа фруктолигозахариди, необходими за правилното развитие на полезните микроби, а другата представлява щамове от тези микроби, които се поемат при храненето и възстановяват храносмилателните функции. Такива препарати вече има и на нашия пазар.
Още нещо, което трябва да се направи е третиране с Нитромедазол/ Диметразол – препарати, които действат срещу трихомонади.


Борбата с чревния паразит кокцидия можете да оставите за подготвителния период, като в продължение на 20 дни към храна добавяте кокцидиостатик, най-добрите са Ампролиум, Кокцистоп и др.
Храненето е от много голямо значение при подготовката на гълъбите за размножаване. То трябва да бъде правилно балансирано. Храните, най-общо казано, съдържат няколко основни компоненти като белтъчини, въглехидрати, мазнини и не по-малко важните витамини и минерали.


През есента, когато семената са в своята пълна зрялост, те са по-бедни на много важни за гълъбите компоненти, като витамините А, В12, К, D, рибофлавин, фолиева киселина, есенциални мастни киселини, лизин, метионин, калий, желязо, мед, цинк, натрий, магнезий и йод. За да постигнем едно пълноценно хранене и да избегнем недоимъчните състояния се налага включването на добавки към хранителния режим.
Най-доброто и близко до физиологията на храносмилането при птиците са покълналите семена. По време на процеса на покълване, в семето настъпват сложни биохимични процеси, при което едни хранителни вещества се превръщат в по-усвоими и пълноценни за животинските организми. Най-подходящи за покълване са семената от ечемик и жито.
Преди съешаване, съдържанието на въглехидрати в хранителния режим трябва да бъде намалено, защото се получава много бързо “развиване” и броят на незаплодени яйца е голям, освен това при големи количества на въглехидрати мъжките затлъстяват и не могат да покриват женските.

 

Източник: Превод арх.Траян Минчев

Други препоръки

Виж препоръки
Някои указания за здрави гълъби
Някои указания за здрави гълъби

1. Гълъбарника по възможност трябва да е обърнат към изток-юг. ...

Теоритични  постановки свързани с практиката при съвременното гълъбовъдство
Теоритични постановки свързани с практиката при съвременното гълъбовъдство

Влиянието на околната среда и отражението и върху генотипа са пряко свързани с напредъка в ...

Фактори които не се унаследяват свързано с пола и влияещи върху цветовете на гълъбите
Фактори които не се унаследяват свързано с пола и влияещи върху цветовете на гълъбите

Фактори които не се унаследяват свързано с пола и влияещи върху цветовете на гълъбите ...

Оценка на расови гълъби
Оценка на расови гълъби

Потвърдена от ЕSКТ заседание на секция Гълъби ЕЕ ...

Продавам пакистански гълъби
Продавам пакистански гълъбиНова ЗагораДобавена на 10.12.2017г120лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г80лв
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.Нова ЗагораДобавена на 09.12.2017г60лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г150лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии