Необходимост на гълъбите от Витамини

Необходимост на гълъбите от Витамини

Необходимост на гълъбите от Витамини

  • добавено на 01 Февруари 2011г
  • видяна 10853

Поставя се въпроса дали трябва да даваме витамини на гълъбите и какви? Ще се опитаме да обясним функцията на витамините в организма, тяхното значение за храненето на гълъбите, както и вредните последици, които могат да настъпят при недостиг или излишък на витамини в организма.

 

Всички витамини, които познаваме са открити през периода от 1900 - 1948 г. Първия доказан витамин по своя химичен състав е бил "амин" и тъй като той е много важен за живота (от лат. вита-живот), получил названието "витамин А". Веднага след това са открити и други витамини и започва тахното масово индустриално производство и използването им като храна за хора и животно.

 

По своето определение витамините са органични химични съединения, които се намират в състава на природните храни. За разлика от другите органични хранителни вещества (въглехидрати, мазнини и белтъчини), витамините регулират процеса в организма, нормалния растеж и поддържането на тъканите.  За витамините е характерно, че са вещества, които имат голямо значение за живите организми. Дневната нужда от витамини е много малка, но въпреки това те с нищо не могат да бъдат заменени.

 

Витамините при гълъбите участват в растежа, размножаването, смяната на оперението, увеличават защитните свойства на организма към различни заболявания и повишават резултатите на високолетящите и пощенските гълъби. Необходимостта от витамини е по-голяма по време на  размножаването, снасянето на яйцата, храненето на малките и по време на състезания. До недостиг се стига когато храната на гълъбите е бедна на витамини или има витамини с лошо качество (в плесенясалата храна). Дефицит на витамини се получава и когато гълъбите са изложени на непрекъснато и изтощително летене, както и при лечение с някои лекарства (антибиотици, сулфонамиди, кокцидиостати), които са антагонисти на витамините. Гълъбите, които летят свободно, не заболяват от авитаминоза, за разлика от тези, които са непрекъснато затворено. Особено податливи на заболяването са декоративните гълъби, на които заедно с храната може дасе дава синтетични мултивитаминни добавки, тъй като те не са способни сами да си ги набавят.

 

Витамините се делят на две групи:

 

  • Мастноразтворими, към които спадат: A, D, E, K, F.
  • Водноразтворими: витамин B-комплекс (B1, B2, B6, Никотинова киселина, пантоненова киселина - B5, биотин или H, иносит, холин, фолиева киселина, B12) и витамин C.

 

Витамин А: е първия открит витамин. Той е витамин-защитник на епитела (повърхностния слой) на кожата и лигавиците. Витамин А присъста само в тъканите на животинските организми. В растенията се среща под формата на каротин (провитамин А). Той се намира в морковите, жълтите зърнени култури и в зелените растения. Когато стигне в организма на гълъбите, каротинът от растенията преминава във витамин А и се настанява в черния дроб. Най-голямо количество витамин А има в черния дроб на морските риби, в рибеното масло както и в млякото и млечните продукти.

 

Витамин А регулира изграждането, обновяването и функционирането на епитела и така защитава организма от навлизане на бактерии и други инфекциозни причинители. Той участва в осигуряването на нормалния растеж и размножаването. Жълтъкът на яйцето е много богат на витамин А, което осигурява нормално ембрионално развитие на малките. Едва излюпеното гълъбче приема известно количество витамин А от яйцето, за да има в първите дни от живота си, докато започне отделянето на млякото от гушите на родителите му, което е богато на витамин А.

 

Недостигът на витамин А в гълъбите води до възпаление на едното или двете очи. Възпаленото око сълзи и очните клепачи могат да се слепят (затворят). Такива гълъби слабеят и измършавяват. При авитаминоза А се появяват и белтъчни наслагания по чофката.

 

Заболяването се лекува с даване на храни, които са природни носители на този витамин. Дават се фабрично поризведени мултивитаминни добавки към храните или рибено масло. Профилактично всекидневно се додават при храненето накълцана детелина, салата и други зелени растения.

 

Витамин D: се нарича още антирахитичен витамин. Той регулира калциево-фосдорната обмяна в организма, повишава резорбцията на калций и фосфор в червата и облекчава усвояването им в тъканите и костите в съотношение 2:1 (калций към фосфор). По този начин се осъществява противорахитичния ефект на витамин Д. Неговата функция е да се грижи за костите, формирането на скелета, растежа, оперението и да повишава общата устойчивост спрямо болестите.

 

В гълъбите този витамин се внася чрез растенията, но не като готов витамин, а като провитамин. Най-голямо количество витамин Д има в зелените растения и житните зародиши. По действието на ултравиолетовите лъчи на слънцето в тялото на гълъбите внесеният провитамин се превръща в витамин Д. За правилното развитие на гълъбовият ембрион в яйцето също е необходими витамин Д.

 

Недостигът на витамин Д се изразява при малките с признаци на рахит като изкривяване на костите, особенно на гръдната кост, която се изкривява като кобилица.

За профилактика на дефицита на витамин Д, гълъбите трябва да се отглеждат свободно или поне в достатъчно слънчеви помещения. На затворените гълъби трябва да се дават зелени растения (детелина, салата и др.) и профилактично рибено масло или някакъв витаминен препарат, който съдържа витамин Д.

 

При даване на витамин Д трябва да бъдем предпазливи и да се консултираме с ветеринар, защото превишените дози могат да бъдат вредни. Даването на високи дози витамин Д, може да доведе до отлагане на калций във вътрешните органи, най-вече в сърдечните мускули и стените на кръвоносните съдове, а тези промени остават непоправими.

 

Витамин Е: е антистерилитетен витамин. Има значение за плодовитостта както на женските така и на мъжките гълъби. Среща се в зародишите на пшеницата и царевицата, в младите растения и най-вече в кълновете на зърната. Има и синтетичен витами Е. В организма на животните се натрупва в мастната тъкан. Участва в обмяната на веществата (белтъчини, мазнини, въглехидрати и минерали), влияе на функцията на жлезите и нервите, на работата на мускулите.

 

Витамин Е влияе на размножаването така, че при неговия дефицит яйцата често са неоплодени, малките загиват още в самото яйце или излюпвайки се са нежизненоспособни. Отрасналите гълъби, на които се дава храна бедна на витамин Е, показват голяма предразположеност към заразни заболявания, явява се дегенерация и увеличение на черния дроб, както и заболяване на сърдечния мускул.

 

За лечението и профилактиката на витамин Е е създаден синтетичен препарат на този витамин. Дефицитът се избягва като гълъбите се пускат свободно да летят, особенно ако кафезът е в градина, където още през първите пролетни дни, гълъбите могат да кълват зърна и млади растения и по този начин да си набавят в резерв витамин Е за предстоящия сезон на мътене.

 

Витамин К: този витамин е важен за кръвосъсирането. Той участва в образуването на фермента протромбит, без който е невъзможно кръвосъсирането. Витамин К се намира в бактерии, които се срещат в червата и подпомагат храносмилането, както и в зелените растения. Недостигът му при отрасналите гълъби се изразява в кървене по вътрешните органи, а при малките със загиване на ембриона още в яйцето. Това може да настъпи след дълго и неконтролирано даване на антибиотици, сулфонамиди или други лекарства, които унищожават чревната бактериална флора. За това се препоръчва след лечение с антибиотици да се дават витаминни препарати.

 

Витамин B-Комплекс: не е единствен витамин, а под това име се има предвид цял комплекс от витамини. Някои от тях се отбелязват с цифров индекс, а други са познати по химичния си съста.

Авитаминоза B е най-често срещана при гълъбите. Витамини от група В комплекс регулират обмяната на веществата (въглехидрати, мазнини и белтъчини) при това влияят на развитието на ембриона в яйцето, късния растеж на малките, оперението, както и на функционирането на нервните и мускулните тъкани.


Витамин В1: е особено важен за гълъбите, не само при обмяната на веществата, но най-вече за функционирането на нервите и мускулите. При недостатък на витамин В1 настъпва непълноценно изгаряне на глюкозата в тъканите, образуване на токсични продукти, които предизвикват спазми на мускулите. Витамин В1 се съдържа най-много в обвивките и кълновете на пшеницата и ечемика, граха и слънчогледа, както и в зелените растения. Най-богато съдържание на витамин В1 има в бирената мая.

 

При недостиг на витамин В комплекс на гълъбите може да се даде бирена мая. От маята се правят малки топченца големи колкото грах и се слагат в човката на гълъба. Маята се дава докато изчезнат симптомите на В авитаминозата. При хранене на гълъбите да се избягва употребата на олющени зърнени храни.

 

Витамин В2: (рибофлавин) се среща във всички растителни и животински храни. Участва в обмяната на веществата на организма, обмяна на белтъчините, разграждането на мастните киселини и изграждането на собствени масти. Недостигът на витамин В2 довежда до нарушаване на обмяната на веществата в клетките, което се изразява със заболяване на растежа при запазен дори увеличен в началния стадий апетит, понякога и нарушение в плодовитостта.

 

Витамин В6: има важна функция за обмяната на веществата (мазнини и аминокиселини) и при образуването на хемоглобина. Съдържа се в кълновете на житните култури и зелените растения, но най-високо съдържание има в бирената мая. Недостигът на витамин В6 намалява апетита, предизвиква нарушение в развитието на ембриона в яйцето и малките след мътене, а също така влияе и на плодовитостта. При състезателните гълъби недостатъкът на този витамин намалява способността им за летене.

 

Ниацин: спада към групата на витамин В. Участва в обмяната на веществата (въглехидрати, мазнини и белтъчини) като влияе на растежа, оперението и плодовитостта. Този витамин се съдържа в житните култури и зелените растения, и най-вече в бирената мая. Нацинът се синтезира в организма от аминокиселината триптофан, която е главна съставка на казеина (млечните белтъци). Недостигът на този витамин освен нарушение в развитието, предизвиква и промени на кожата и намалена способност за летене при състезателните гълъби.

 

Пантотенова киселина -В5: участва в обмяната на веществата (белтъчини, въглехидрати и мазнини). Освен това е необходима за растежа, плодовитостта, оперението, функцията на нервните тъкани и устойчивостта на кожата. Съдържа се в зърнените култиру, шушулките и зелените растения, но най-вече в бирената мая. Нейния недостиг може да предизвика намалена летателна способност.

 

Биотин: е важен за обмяната на веществата (белтъчини, въглехидрати и мазнини), както и за синтеза на собствени мазнини и аминокиселини. Този витамин се съдържа във всички житни култури, шушулки и маслодайни растения, както и в бирената мая. Без него няма растеж, плодовитост, нито способност за летене.

 

Иносит и Холин: имат подобни действия. Съдържат се в граните от растителен и животински произход. Участват в обмяната и транспорта на мазнините от черния дроб до телесните депа. Необходими са и за пренасянето на нервните дразнения. Недостигът им рядко се среща, тъй като ги има дори и при еднообразно хранене, а и организмът мове да ги синтезира. Недостигът се проявява повече в складирането на мазнини в черния дроб.

 

Фолиева киселина: има важно значение за обмяната на веществата и синтеза на важните за живота аминокиселини и нуклеинови киселини. Среща се в житните зърнени храни, шушулките и маслодайните култури, бирената мая, млечните прозиведения и зелените растения. Недостигът на фолиева киселина спира растежа, плодовитосста и оперението, може да бъде и причина за падането на перата и намаляване на устойчивостта спрямо различните заболявания, както и неспособността за състезаване при летене.

 

Витамин С: или аскорбинова киселина изпълнява различни функции в обмяната на веществата в келтките, активирането на хормоните и ферментите, повишава устойчивостта спрямо различните заболявания. В черния дроб и бъбреците на гълъбите, витамин С може да се синтезира от гроздовата захар (глюкоза).

 

Витамин С се съдържа най-много в зелените растения и зърнените кълнове. Той се взема заедно с глюкоза от спортисти при състезания. Много гълъбари също дават витамин С с глюкоза на високолетящите и пощенски гълъби преди и след състезание. При този начин се ускорява обмяната на веществата при гълъбите, които са подложени на тежки физически натоварвания. Високолетящите гълъби непрекъснато летят по 10 - 12 часа и дори повече, а пощенските гълъби дневно изминават по 1000 километра. Такова натоварване изтощава организма и изсмуква всички резерви. Даването на витамин С и глюкоза е добре дошло за попълването на резервите.

За профилактика на авитаминоза С трябва да се дава всеки ден накълцана зелева салата, детелина или други зелени растения, които гълъбите обичат.

 

Витамин F: така по-рано са наричали есенциалните мастни киселини необходими за развитието на жизнените процеси. Към тази група спадат лозол, линолен и арахидон. Те изпълняват различни функции при обмяната на мазнините. При храненето на гълъбите е необходима само линоловата киселина. При експериментално хранене без тази киселина настъпва нарушаване в растежа, развитието и плодовитостта, намалява устойчивостта спрямо болестите. Тези прояви ги няма при едно пълноценно хранене.

 

За профилактика на всички авитаминози, гълъбите трябва да се пуснат свободно да летят, по възможност в градина, в която има различни зелени растения, природен извор на много витамини. Храненето трябва да бъде пълноценно. Храната трябва да е силна и съставена от различни семена, което е гаранция за набавянето на различни витамини, минерали и аминокиселини. Бирената мая да бъде застъпена при храненето на гълъбите. Периодично и особенно по време на мътене и преди състезания е добре да се дават някакви мултивитамини или менерало-витаминни добавки

При отглеждане на породисти декоративни гълъби, които са неспособни за самостоятелно съществуване и свободно движение, трябва редовно да се дават витамини и минерални вещества, постабени в помощни хранилки, за да могат свободно да ги кълват.

 

Други препоръки

Виж препоръки
Някои указания за здрави гълъби
Някои указания за здрави гълъби

1. Гълъбарника по възможност трябва да е обърнат към изток-юг. ...

Теоритични  постановки свързани с практиката при съвременното гълъбовъдство
Теоритични постановки свързани с практиката при съвременното гълъбовъдство

Влиянието на околната среда и отражението и върху генотипа са пряко свързани с напредъка в ...

Фактори които не се унаследяват свързано с пола и влияещи върху цветовете на гълъбите
Фактори които не се унаследяват свързано с пола и влияещи върху цветовете на гълъбите

Фактори които не се унаследяват свързано с пола и влияещи върху цветовете на гълъбите ...

Оценка на расови гълъби
Оценка на расови гълъби

Потвърдена от ЕSКТ заседание на секция Гълъби ЕЕ ...

Саксонски свещеник
Саксонски свещеникПоповоДобавена на 14.01.2018г
Узбекски бойни
Узбекски бойниПоповоДобавена на 09.01.2018г25лв
Капуцини
КапуциниПоповоДобавена на 01.01.2018г20лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии