Размножаване на гълъби - необходими условия - Част I

Размножаване на гълъби - необходими условия - Част I

Размножаване на гълъби - необходими условия - Част I

  • добавено на 25 Април 2011г
  • видяна 11982

Птиците в размножителен стадий се нуждаят от много повече протеини и други хранителни съставки за подготовката и мътенето на яйцата. Още повече за хранителните нужди на родителите, когато изхранват и отглеждат малките в гнездото.
Птиците реагират на промените в хранителните нужди по време на размножителния период, чрез поемане на много повече храна. По време на СЪЕШАВАНЕ консумираното дневно количество храна ще се равнява на 10 процента от теглото на птицата в сравнение с дневно 25 процента от теглото на птицата, когато изхранва малките. Например, ако гълъба тежи средно 0,300 кг, то в периода на съешаване той ще се храни с около 30 грама фураж, а в процес на изхранване на малките си – около 75 грама. Сами може да пресметнете според броя на гълъбите, които отглеждате, и фазата от размножителният период в която се намират, колко приблизително трябва да е дажбата им.

 

За успешното им размножаване, птиците трябва да приемат хранителна диета през цялата година и да бъдат поставени при специални условия през двата месеца непосредствено преди размножаването. Зърнените диети с които обикновено са хранени птиците отглеждани във волиера, са с ниско съдържание на витамини A, B, С и D; с ниско съдържание на протеини, високо съдържание на мазнини, с липсващи основни аминокиселини и недостатъчно съдържание на такива минерали като калций, желязо, мед, магнезий и йод. Зърнените диети трябва винаги да бъдат обогатени, за да осигурят здравето на птицата в рамките на годината.
Осигуряването на необходимите условия за размножаване изисква промяна на три независими фактора – топлина, светлина и диета. Птицата е в най-добро състояние, когато и трите фактора се изменят постепенно в рамките на двата месеца, непосредствено преди размножаването. Температурата в гълъбарника, трябва да се променя според сезона. През есента до средата на декември температурата в помещенията може да бъде понижена. Ранното размножаване се стимулира, чрез затопляне в средата на декември. Ако температурата в гълъбарника е била 10 до 13 градуса по Целзий, птиците ще забележат затоплянето, свързано с пролетта и ще започнат да се подготвят за размножаване.

 

Другият важен фактор по отношение на условията е светлината. Удължаването на часовете на дневна светлина стимулира светлочувствителната епефизна жлеза, резултираща в хормонални изменения, водещи до размножаване. Когато общият брой на часовете с дневна светлина достигнат 13 часа, много разновидности на птиците започват да се размножават, в това число и гълъбите.

 

Когато птиците са изложени над 15 часа на дневна светлина хормоните се променят и водят до безпокойство. За да бъдат доведени птиците до състояние на ранно размножаване, увеличете продължителността на дневната светлина до 30 минути на седмица до достигане на правилния брой часове. Най-добре е птиците да бъдат събуждани рано сутрин, за да могат да легнат да спят в гнездата при залез слънце. Малко нощна светлина също ще помогне на женските да намерят гнездата си вечерта.

 

Третият фактор при размножаването е диетата. Увеличаване на честотата на “екстрите” като просо, фий, нахуд, царевица, зеленина и кълнове осигурява основни допълнителни витамини и минерали. Това се равнява на естествения размножителен сезон сред природата, където е налице повече храна. През месеца преди размножаването би следвало да се увеличат протеините.

 

Витамин Е, трябва да бъде даван през последните три седмици преди размножаването. Витаминните добавки, препечени пшенични зародиши или масло от пшенични зародиши са добър източник на този витамин. Превишаването на тези количества богати храни води до прекалено напълняване, което може да причини безплодие.
С трупането на опит и опознаване на вашите гълъби и техните особености, повечето от детайлите ще се превърнат във ваша втора природа и вие ще изпитате дълбокото удовлетворение от успешното им отглеждане.

 

Независимо от това, че в наше време имаме всякакви технически възможности да преместваме размножителния сезон по всяко време на годината, така че индивидуално той да ни пасва, не бива да пренабрегваме естествения годишен цикъл на птиците.
Чрез промяна дълготраенето на светлинния ден, интензитета на светлината, топлината и хранителния режим, сега сме в състояние да удължим или преместим биологичните цикли на нашите гълъби.

Независимо от това, че преместваме сезона за размножаване напред, трябва да се опитаме да запазим /колкото това е възможно/ сезонния годишен физиологичен цикъл на птиците. Този цикъл включва всички фази преди и след размножаването, както и бебешкото и сезонното линеене. Сред гълъбовъдите непрекъснато се говори, че е правилно през януари птиците да се изваждат от разделителните волиери и да се съешават, като заедно с това за около три седмици дължината на светлинния ден да се увеличава до 14-15 часа. По този начин се достига развиването и подготовката им за размножаване. Но резултат от този метод е голям процент незаплодени яйца.
Не са състоятелни при такъв метод на развъждане никакви оправдания за лоша година, висока влажност и така нататък, защото вината е изцяло в гълъбовъдите, които не са осигурили на своите птици нужното време за почивка и са преминали твърде бързо към размножаване. Установява се също така, че един бърз преход от фаза на размножаване към фаза на почивка води към четвърто и пето, понякога дори и шесто нежелателно снасяне, както и до много трудна и бавна смяна на перушината. Всички тези проблеми се дължат на факта, че размножаването се изтегля в ранна пролет, а понякога и късна зима и последващият почивен период съвпада с лятото, когато и светлинният ден е най-дълъг.

 

Ако съблюдавате стриктно естествения биологичен цикъл, няма да имате никакви проблеми както с нежелано снасяне след приключване на размножителния период, така и с линеенето при младите и старите птици, което ще протича в норма и сравнително леко. Птиците имат достатъчно време да се възстановят от тежките за тях периоди на размножаване и линеене. Всички знаем, че в промишленото животновъдство с помощта на изкуственно осветление и топлина се достига феномена една кокошка да снася по две яйца за 36 часа, но нашите гълъби не са кокошки и не бива да се отглеждат по тези технологии, водещи до бърза амортизация на птиците.

 

Промяната на годишния цикъл за размножаване трябва да се регулира от дължината на светлинния ден, интензитета на светлината, температурата и храненето. Силата на светлината през почивния период трябва да е с една трета по слаба в сравнение с размножителната фаза. Температурата се снижава, като най-добре би било птиците да презимуват в открити външни волиери със закрити помещения за пренощуване. След приключване на линеенето, птиците не получават повече богата протеинна храна. В хранителната смеска се увеличава съдържанието на семена, богати на въглехидрати. През студените месеци, на птиците, в открити и проветриви волиери, се дават семена, богати на мазнини, като слънчоглед и др.
Започне ли светлинният ден да надвишава 11 часа, трябва да се дава по-силна зърнена смеска.

Други препоръки

Виж препоръки
Някои указания за здрави гълъби
Някои указания за здрави гълъби

1. Гълъбарника по възможност трябва да е обърнат към изток-юг. ...

Теоритични  постановки свързани с практиката при съвременното гълъбовъдство
Теоритични постановки свързани с практиката при съвременното гълъбовъдство

Влиянието на околната среда и отражението и върху генотипа са пряко свързани с напредъка в ...

Фактори които не се унаследяват свързано с пола и влияещи върху цветовете на гълъбите
Фактори които не се унаследяват свързано с пола и влияещи върху цветовете на гълъбите

Фактори които не се унаследяват свързано с пола и влияещи върху цветовете на гълъбите ...

Оценка на расови гълъби
Оценка на расови гълъби

Потвърдена от ЕSКТ заседание на секция Гълъби ЕЕ ...

Продавам пакистански гълъби
Продавам пакистански гълъбиНова ЗагораДобавена на 10.12.2017г120лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г80лв
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.Нова ЗагораДобавена на 09.12.2017г60лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г150лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии