Къдрав гълъб - Frillback

Къдрав гълъб - Frillback

  • от 23 Януари 2018г.
  • видяна 1556

Къдрав гълъб - Frillback

Произход:
Непознат, вероятно Югоизточна Европа. В първата половина на 20-ти век започва развъждането му в Англия и Германия.

Общи впечатления:
Равна фигура на един силен, широкогърдест, средно висок полски гълъб. Оперението е леко рехаво. Основният белег са къдравите пера на крилете.

Белези на породата:

Глава: средно голяма, леко сводеста, гладка или с овална качулка.

Очи: червено до оранжево  (при белите видове), тъмни при черупчестите; очните кръгова са слабо развити, бледи до светло червени.

Клюн: средно дълъг: черен при вида син с цвят на плесен и при черните видове, тъмно рогов до черен при вида с цвят на червена плесен, светло рогов  при вида с цвят на жълта плесен, при вида рецесивно червен  и вида  рецесивно жълт, бледорозов при белите видове.

Врат: широк  стърчащ от врата нагоре.

Гърди: сравнително широки, добре закръглени.

Гръб: широк в рамената, леко спускащ се.

Криле: има щитове на крилата, които са широки и овални; затворени криле, почти докосващи се на опашката, плешката е свободно прилепена.

Опашка: рехава, без дупки, образуваща една линия с гърба.

Крака: средно дълги  с чорапи; видовете с овален качул са с средно дълго плътно оперение на краката, което е къдраво от страни.

Оперение: всяко перо от щитовете на перата трябва да образува здрава, широка и затворена къдрица. По - къдравите пернати лентите  повишават качеството на структурата. Допуска се оперението около врата да е гладко.

Цветове:

С гладка глава: черен, рецесивно червен, рецесивно жълт, бял, син цвят на плесен, червен цвят на плесен, жълт цвят на плесен, с черни щитове на крилата, с червени щитове на крилата, с жълти щитове на крилата, със сини щитове на крилата  и черни ленти, с бледосин цвят на щитовете и тъмни ленти, с червен цвят на щитовете, с жълт цвят на щитовете.

С овална качулка: бял , с черен цвят на щитовете, син цвят на щитовете с черни ленти, червен цвят на щитовете, с жълт цвят на щитовете, с бледо червен цвят на щитовете, бледожълт цвят на щитовете.

Оцветяване и белези: черен, рецесивно червен и рецесивно жълт с равномерно наситени цветове, бял – без жълтеникав оттенък; при бледите и с цвят на плесен, лентите да се различават ясно. Основният цвят на видовете с щитове е белият, само щита е цветен. Видовете с повдигнати пера и 7-10 махови пера са насърчавани. Позволяват се до 12 махови пера и се допускат цветни пера зад бедрата.

Цвят на синя плесен: светло  или тъмно син, черни ленти, щитове и глава светъл или тъмен цвят на плесен, синя опашка, тъмни  крила и ленти на опашката.

Цвят на червена плесен: керемиденочервен, теме със светъл или тъмен цвят на плесен, без петна, страните са светли; вратът, гърдите и лентите трябва да са чисто кафяво - червени, крила и опашка – светли, вътрешната страна на маховите крила да е прошарена с червено. Щитовете със светъл или тъмен цвят на плесен. Повърхността на опашката може да е червенееща.

Цвят на жълта плесен: разделение на цветовете както при цвят на червена плесен, основният цвят трябва да сусаменожълт.

Груби грешки: твърде слабо тяло, прекалено дълго, прекалено дълбока стойка; меко, разнищено, късо открито и неизцяло образуване на къдрици; твърде дълги криле; при черните видове: различни от черни цветове, синьо-черен оттенък; при белите видове не чисти цветове и клюн, оскъден качул. Цвят на синя плесен: не чисти основни цветове. Ръжда и камъш в крилата. Цвят на червена плесен: син оттенък, цветни пера в крилата и опашката, тъмен цвят н клюна. С щитове: цветни пера сред бялото оперение, бели пера сред щитовете, оскъдни цветове и белези, по-малко от 7  или повече от 12 махови пера, малък качул.

Оценяване: общо впечатление, стуктура на оперението, цветове.

Големина на пръстена: 9

Официално описание по образец на Асоциация на немските развъдници на породисти птици. (BDRG - "Федерацията на германските породи домашни птици.").

Допълнение 2011 година.

Отговорни за съдържанието: Комитет по развъждане и одобрение (Комисия по стандарта на Асоциацията на немските развъдници на породисти птици).

Превод: Д. Димитров, главен администратор на http://pigeons.bg

Други стандарти

Виж стандарти
Български породи гълъби - Въведение

Първият съвременен опит, да се опишат българските породи гълъби, прави ...

Николаевски гълъб (Украински)

Първото официално сведение за Николаевските гълъби е работа на професора ...

САТИНЕТИ
САТИНЕТИЦоневоДобавена на 12.02.2018г8лв
БИРМАНИ
БИРМАНИЦоневоДобавена на 12.02.2018г10лв
Якалия продавам - мъжки черно и бяло
Якалия продавам - мъжки черно и бялоМонтанаДобавена на 11.02.2018г17лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии