Къдрав гълъб - Frillback

Къдрав гълъб - Frillback

  • от 11 Януари 2017г.
  • видяна 1499

Къдрав гълъб - Frillback

Произход:
Непознат, вероятно Югоизточна Европа. В първата половина на 20-ти век започва развъждането му в Англия и Германия.

Общи впечатления:
Равна фигура на един силен, широкогърдест, средно висок полски гълъб. Оперението е леко рехаво. Основният белег са къдравите пера на крилете.

Белези на породата:

Глава: средно голяма, леко сводеста, гладка или с овална качулка.

Очи: червено до оранжево  (при белите видове), тъмни при черупчестите; очните кръгова са слабо развити, бледи до светло червени.

Клюн: средно дълъг: черен при вида син с цвят на плесен и при черните видове, тъмно рогов до черен при вида с цвят на червена плесен, светло рогов  при вида с цвят на жълта плесен, при вида рецесивно червен  и вида  рецесивно жълт, бледорозов при белите видове.

Врат: широк  стърчащ от врата нагоре.

Гърди: сравнително широки, добре закръглени.

Гръб: широк в рамената, леко спускащ се.

Криле: има щитове на крилата, които са широки и овални; затворени криле, почти докосващи се на опашката, плешката е свободно прилепена.

Опашка: рехава, без дупки, образуваща една линия с гърба.

Крака: средно дълги  с чорапи; видовете с овален качул са с средно дълго плътно оперение на краката, което е къдраво от страни.

Оперение: всяко перо от щитовете на перата трябва да образува здрава, широка и затворена къдрица. По - къдравите пернати лентите  повишават качеството на структурата. Допуска се оперението около врата да е гладко.

Цветове:

С гладка глава: черен, рецесивно червен, рецесивно жълт, бял, син цвят на плесен, червен цвят на плесен, жълт цвят на плесен, с черни щитове на крилата, с червени щитове на крилата, с жълти щитове на крилата, със сини щитове на крилата  и черни ленти, с бледосин цвят на щитовете и тъмни ленти, с червен цвят на щитовете, с жълт цвят на щитовете.

С овална качулка: бял , с черен цвят на щитовете, син цвят на щитовете с черни ленти, червен цвят на щитовете, с жълт цвят на щитовете, с бледо червен цвят на щитовете, бледожълт цвят на щитовете.

Оцветяване и белези: черен, рецесивно червен и рецесивно жълт с равномерно наситени цветове, бял – без жълтеникав оттенък; при бледите и с цвят на плесен, лентите да се различават ясно. Основният цвят на видовете с щитове е белият, само щита е цветен. Видовете с повдигнати пера и 7-10 махови пера са насърчавани. Позволяват се до 12 махови пера и се допускат цветни пера зад бедрата.

Цвят на синя плесен: светло  или тъмно син, черни ленти, щитове и глава светъл или тъмен цвят на плесен, синя опашка, тъмни  крила и ленти на опашката.

Цвят на червена плесен: керемиденочервен, теме със светъл или тъмен цвят на плесен, без петна, страните са светли; вратът, гърдите и лентите трябва да са чисто кафяво - червени, крила и опашка – светли, вътрешната страна на маховите крила да е прошарена с червено. Щитовете със светъл или тъмен цвят на плесен. Повърхността на опашката може да е червенееща.

Цвят на жълта плесен: разделение на цветовете както при цвят на червена плесен, основният цвят трябва да сусаменожълт.

Груби грешки: твърде слабо тяло, прекалено дълго, прекалено дълбока стойка; меко, разнищено, късо открито и неизцяло образуване на къдрици; твърде дълги криле; при черните видове: различни от черни цветове, синьо-черен оттенък; при белите видове не чисти цветове и клюн, оскъден качул. Цвят на синя плесен: не чисти основни цветове. Ръжда и камъш в крилата. Цвят на червена плесен: син оттенък, цветни пера в крилата и опашката, тъмен цвят н клюна. С щитове: цветни пера сред бялото оперение, бели пера сред щитовете, оскъдни цветове и белези, по-малко от 7  или повече от 12 махови пера, малък качул.

Оценяване: общо впечатление, стуктура на оперението, цветове.

Големина на пръстена: 9

Официално описание по образец на Асоциация на немските развъдници на породисти птици. (BDRG - "Федерацията на германските породи домашни птици.").

Допълнение 2011 година.

Отговорни за съдържанието: Комитет по развъждане и одобрение (Комисия по стандарта на Асоциацията на немските развъдници на породисти птици).

Превод: Д. Димитров, главен администратор на http://pigeons.bg

Други стандарти

Виж стандарти
Български породи гълъби - Въведение

Първият съвременен опит, да се опишат българските породи гълъби, прави ...

Николаевски гълъб (Украински)

Първото официално сведение за Николаевските гълъби е работа на професора ...

Продавам пакистански гълъби
Продавам пакистански гълъбиНова ЗагораДобавена на 10.12.2017г120лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г80лв
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.Нова ЗагораДобавена на 09.12.2017г60лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г150лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии