Бърнест гушест - Brunner Pouter

Бърнест гушест - Brunner Pouter

  • от 11 Януари 2017г.
  • видяна 1360

Бърненски гушест

Произход :
Бохемия и Моравия, от средата на 19 век започва разпространение от Саксония в Германия.


Общи впечатления:
Най-малката и най-нежната порода гушести. Чрез своя очарователен темперамент Бърненския гушест въздейства много привлекателно. Характерни са  задвижване, поклащане, подскоци при процеса на ухажване като стои и бяга на пръсти. Забавя високата си стойка и  изправената си позиция. Предната част е дълга и тясна (в съотношение със задната част приблизително 2/3 към 1/3 ) крилата са високо прихванати и заедно с  маховите пера са кръстосани над задните части на гълъбът. Гърбът и опашката сключват права наклонена линия. Гушата е с кръгла форма.


Глава: Изящна, леко продълговата, челото е леко заоблено, погледната отпред изглежда значително тясна.


Очи: при белите и с редките шарки - тъмни, при всички други оранжев цвят. Очните кръгове са тънки, според телесният цвят светли до тъмни.


Клюн: средно дълъг, при белите, цвят Изабел(рижав), жълтите, червените, светло жълтите, светло жълтите с цвят на мухъл, рядко-светли шарки, при всички други цветове рогов цвят до черен. Ноздрите при всички цветове са бели, гладки и с фина структура.


Врат: по възможност дълъг, гушата е с кръгла форма, високо разположена, наклонен зад вратът, яснo изразен и добре стегнат.


Тяло и Гърди:  дълго и тясно, разрешено е добре изразена гръдна кост.


Гръб: дълъг, много тесен между рамената, сключва с опашката права линия.


Крила: тънки, високо прихванати, предната част от трътката е на малко разстояние, маховите крила са кръстосани над задните части на гълъбът, между долните ръбове на затворените крила(щит) и гръдната кост има 1-2 см разлика.


Опашка: средно дълга и добре затворена.


Крака: дълги, тесни, и паралелно разположени, стъпала и пръсти неоперени, дълги и тънки. Оперението на  горната част на краката от коляното нагоре са гладки и добре прилепнали. Горната част на краката от коляното нагоре трябва да е леко повдигната елегантна преминаваща пред тялото, но не трябва да стоят като „жабешки крака”. Върховете на пръстите му почти се докосват. Цветът на ноктите е без значение, трябва само да съответства на цветът на клюна.


Оперение: Гладко и добре прикрепено.

Цветове:


Едноцветни: бял, черен, сребрист, червен, жълт, син с черна линия, бледо син с тъмни линии, бледо червен с линии, бледо жълт с линии, синьо – ковано (наситено), бледо синьо  - ковано (наситено), бледо червено – ковано (наситено), бледо жълто – ковано (наситено). Андалуски цветове.


С бели линии: бял, черен, сребрист, червен, жълт, син, бледо син, цвят”Изабел”.


Тигрова шарка(окраска): черно, червено, жълто, синьо с черни линии.


Щъркелова шарка(окраска): черен, червен, жълт цвят.


Сврача шарка(окраска): черен, сребрист, червен, жълт, син с черна линия, бледо син с тъмна линия, бледо червен с линия, бледо жълт с линия, синьо-ковано (наситено).


Редки шарки(окраски): черен, червен, жълт, син, бледо син.


Плесен - шарка(окраска): синьо с черни линии, бледо синьо с тъмни линии, бледо червено с линии, бледо жълто с линии.

Оцветяване и белези:
Лаковите цветове са наситени и гланцирани. Равномерно разпределени цветове на цялото оперение. Гърбът с изключение на щъркеловите шарки, сврачите шарки и редките шарки е винаги цветен. Сребристите цветове са  много нежни. Цветът  „Изабел” е много светъл, но въпреки това трябва да има много добре видими бели линии. Крилата и тялото е възможно да бъдат равномерни оцветени в сини и бледо сини цветове в обичайните си нюанси. При синьо оцветените желателно е оперението на вратът (гушата) да бъде зелено и гланцирано. Бледо червените са с равномерни пепеляв цвят  включително маховите пера  както и опашката  имат винено червен врат (гуша) с цветни линии.

 

Бледо жълтите  са със светло пепеляв цвят включително маховите пера и опашката, имат ярко жълт врат (гуша) с цветни линии.  Кованите цветове(наситените цветове) са с равномерни и с ясни цветни белези на крилата. Възможни са тънки и пресечени линии. Тези украси са за белите линии, в които синьо - черни и бледо сини тъмни ивици. Тигрови шарки (окраска), възможно е белезите да са равномерно Разпространени, най-малко седем външни махови пера на крилото са с цветът на опашката. При сините цветове не трябва черните линии да се прекъсват с бели пера. Щъркеловите шарки (окраски) са основно бели, цветни са опашката и клинът, най - малко седем външни махови пера и гърдите. Главата е с по-малко или повече примесени цветове. По възможност да се стреми към правилното описание на цветните белези. При сврачите шарки приблизително половината с лунен цвят са с генетично петно (сърце), освен това под гърдите и коремът , горната част на краката - от коляното на горе, гърбът, най-малко седем външни махови пера  и крилата са с цвят на роза. При редките шарки (окраски) са бели главата, средно голям нагръдник, гръб, крилете (с изключение на оперението на рамената и в областта на сърцето на гърбът  с какъвто и да е  цвят), под гърдите,коремът и горната част на краката-от коляното нагоре. По възможност клинът, трябва да е оцветен. Всички цветни белези трябва да отговарят на съответните едноцветни цветове.

 

Плесен – шарки (окраска) в синьо са с леко обхванат цвят на мухъл, също на гърлото и главата с фина украса и със зеленикав гланц. Крилата и линиите на опашката са черни. Маховите пера по възможност са с тъмен цвят. Бледо сините - мухъл шарки са като  мухъл, поради това крилата са с по-тъмен цвят и по възможност линиите на опашката са с  тъмен цвят като цветът на маховите пера. Бледо червените мухъл шарки са с глава с цвят на сметана и телесен цвят. Затворените крила (щит) са бели и по възможност чисти. Линиите на крилата са винено червени, маховите пера са бели с пигментиращ основен вътрешен цвят. Винено червеният врат e сред най-нежните, но наситените лакови цветове с бели мухъл-шарки,като при закръглената гуша (гуша-балон) e с идващи петна. Бледо жълтите мухъл-шарки са като бледо червените мухъл-шарки, като са заменени с наситено жълто.


Принципи: при тигровите, щъркеловите и сврачите шарки цветът на осмото перо на маховите пера е без значение.


Груби грешки:
По-голямо от нормалните размери тяло, тромаво тяло, много по-широк, закръглен гръб, хоризонтална стойка, по-широка, много тясна или много ниска стойка, х - о или разкрачени крака, дефектни липсващи пръсти, оперение на краката и пръстите, стеснени крака (сплескани), много по-къс врат, по-надут, криво надут, торбест или бутилковиден мехур на гушата, по-широки, висящи или кръстосани махови пера, опашка - ветрило ,много по-малко вътрешно оперение, по-тъмен клюн при белите червените, жълтите, рижавите (цвят Изабел) и с редки шарки, червени очни кръгове, по-светли очни кръгове при черните, грубо оцветяване и грешни цветни белезите при мухъл - шарките, чисто бяло оперение на мехура на гушата

Оценяване:
Общи впечатления, стойка, нежност, врат, съответно по дължина и вид на мехура на вратът, сойка, височина и позиция на краката, оцветяване и белези.

Големина на пръстена:  7

 

Официално описание по образец на Асоциация на немските развъдници на породисти птици. (BDRG - "Федерацията на германските породи домашни птици.").

Допълнение 2011 година.

Отговорни за съдържанието: Комитет по развъждане и одобрение (Комисия по стандарта на Асоциацията на немските развъдници на породисти птици).

 

Превод: Д. Димитров, главен администратор на http://pigeons.bg

Други стандарти

Виж стандарти
Български породи гълъби - Въведение

Първият съвременен опит, да се опишат българските породи гълъби, прави ...

Николаевски гълъб (Украински)

Първото официално сведение за Николаевските гълъби е работа на професора ...

Продавам пакистански гълъби
Продавам пакистански гълъбиНова ЗагораДобавена на 10.12.2017г120лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г80лв
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.Нова ЗагораДобавена на 09.12.2017г60лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г150лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии