Бърнест гушест - Brunner Pouter

Бърнест гушест - Brunner Pouter

  • от 21 Януари 2017г.
  • видяна 1333

Бърненски гушест

Произход :
Бохемия и Моравия, от средата на 19 век започва разпространение от Саксония в Германия.


Общи впечатления:
Най-малката и най-нежната порода гушести. Чрез своя очарователен темперамент Бърненския гушест въздейства много привлекателно. Характерни са  задвижване, поклащане, подскоци при процеса на ухажване като стои и бяга на пръсти. Забавя високата си стойка и  изправената си позиция. Предната част е дълга и тясна (в съотношение със задната част приблизително 2/3 към 1/3 ) крилата са високо прихванати и заедно с  маховите пера са кръстосани над задните части на гълъбът. Гърбът и опашката сключват права наклонена линия. Гушата е с кръгла форма.


Глава: Изящна, леко продълговата, челото е леко заоблено, погледната отпред изглежда значително тясна.


Очи: при белите и с редките шарки - тъмни, при всички други оранжев цвят. Очните кръгове са тънки, според телесният цвят светли до тъмни.


Клюн: средно дълъг, при белите, цвят Изабел(рижав), жълтите, червените, светло жълтите, светло жълтите с цвят на мухъл, рядко-светли шарки, при всички други цветове рогов цвят до черен. Ноздрите при всички цветове са бели, гладки и с фина структура.


Врат: по възможност дълъг, гушата е с кръгла форма, високо разположена, наклонен зад вратът, яснo изразен и добре стегнат.


Тяло и Гърди:  дълго и тясно, разрешено е добре изразена гръдна кост.


Гръб: дълъг, много тесен между рамената, сключва с опашката права линия.


Крила: тънки, високо прихванати, предната част от трътката е на малко разстояние, маховите крила са кръстосани над задните части на гълъбът, между долните ръбове на затворените крила(щит) и гръдната кост има 1-2 см разлика.


Опашка: средно дълга и добре затворена.


Крака: дълги, тесни, и паралелно разположени, стъпала и пръсти неоперени, дълги и тънки. Оперението на  горната част на краката от коляното нагоре са гладки и добре прилепнали. Горната част на краката от коляното нагоре трябва да е леко повдигната елегантна преминаваща пред тялото, но не трябва да стоят като „жабешки крака”. Върховете на пръстите му почти се докосват. Цветът на ноктите е без значение, трябва само да съответства на цветът на клюна.


Оперение: Гладко и добре прикрепено.

Цветове:


Едноцветни: бял, черен, сребрист, червен, жълт, син с черна линия, бледо син с тъмни линии, бледо червен с линии, бледо жълт с линии, синьо – ковано (наситено), бледо синьо  - ковано (наситено), бледо червено – ковано (наситено), бледо жълто – ковано (наситено). Андалуски цветове.


С бели линии: бял, черен, сребрист, червен, жълт, син, бледо син, цвят”Изабел”.


Тигрова шарка(окраска): черно, червено, жълто, синьо с черни линии.


Щъркелова шарка(окраска): черен, червен, жълт цвят.


Сврача шарка(окраска): черен, сребрист, червен, жълт, син с черна линия, бледо син с тъмна линия, бледо червен с линия, бледо жълт с линия, синьо-ковано (наситено).


Редки шарки(окраски): черен, червен, жълт, син, бледо син.


Плесен - шарка(окраска): синьо с черни линии, бледо синьо с тъмни линии, бледо червено с линии, бледо жълто с линии.

Оцветяване и белези:
Лаковите цветове са наситени и гланцирани. Равномерно разпределени цветове на цялото оперение. Гърбът с изключение на щъркеловите шарки, сврачите шарки и редките шарки е винаги цветен. Сребристите цветове са  много нежни. Цветът  „Изабел” е много светъл, но въпреки това трябва да има много добре видими бели линии. Крилата и тялото е възможно да бъдат равномерни оцветени в сини и бледо сини цветове в обичайните си нюанси. При синьо оцветените желателно е оперението на вратът (гушата) да бъде зелено и гланцирано. Бледо червените са с равномерни пепеляв цвят  включително маховите пера  както и опашката  имат винено червен врат (гуша) с цветни линии.

 

Бледо жълтите  са със светло пепеляв цвят включително маховите пера и опашката, имат ярко жълт врат (гуша) с цветни линии.  Кованите цветове(наситените цветове) са с равномерни и с ясни цветни белези на крилата. Възможни са тънки и пресечени линии. Тези украси са за белите линии, в които синьо - черни и бледо сини тъмни ивици. Тигрови шарки (окраска), възможно е белезите да са равномерно Разпространени, най-малко седем външни махови пера на крилото са с цветът на опашката. При сините цветове не трябва черните линии да се прекъсват с бели пера. Щъркеловите шарки (окраски) са основно бели, цветни са опашката и клинът, най - малко седем външни махови пера и гърдите. Главата е с по-малко или повече примесени цветове. По възможност да се стреми към правилното описание на цветните белези. При сврачите шарки приблизително половината с лунен цвят са с генетично петно (сърце), освен това под гърдите и коремът , горната част на краката - от коляното на горе, гърбът, най-малко седем външни махови пера  и крилата са с цвят на роза. При редките шарки (окраски) са бели главата, средно голям нагръдник, гръб, крилете (с изключение на оперението на рамената и в областта на сърцето на гърбът  с какъвто и да е  цвят), под гърдите,коремът и горната част на краката-от коляното нагоре. По възможност клинът, трябва да е оцветен. Всички цветни белези трябва да отговарят на съответните едноцветни цветове.

 

Плесен – шарки (окраска) в синьо са с леко обхванат цвят на мухъл, също на гърлото и главата с фина украса и със зеленикав гланц. Крилата и линиите на опашката са черни. Маховите пера по възможност са с тъмен цвят. Бледо сините - мухъл шарки са като  мухъл, поради това крилата са с по-тъмен цвят и по възможност линиите на опашката са с  тъмен цвят като цветът на маховите пера. Бледо червените мухъл шарки са с глава с цвят на сметана и телесен цвят. Затворените крила (щит) са бели и по възможност чисти. Линиите на крилата са винено червени, маховите пера са бели с пигментиращ основен вътрешен цвят. Винено червеният врат e сред най-нежните, но наситените лакови цветове с бели мухъл-шарки,като при закръглената гуша (гуша-балон) e с идващи петна. Бледо жълтите мухъл-шарки са като бледо червените мухъл-шарки, като са заменени с наситено жълто.


Принципи: при тигровите, щъркеловите и сврачите шарки цветът на осмото перо на маховите пера е без значение.


Груби грешки:
По-голямо от нормалните размери тяло, тромаво тяло, много по-широк, закръглен гръб, хоризонтална стойка, по-широка, много тясна или много ниска стойка, х - о или разкрачени крака, дефектни липсващи пръсти, оперение на краката и пръстите, стеснени крака (сплескани), много по-къс врат, по-надут, криво надут, торбест или бутилковиден мехур на гушата, по-широки, висящи или кръстосани махови пера, опашка - ветрило ,много по-малко вътрешно оперение, по-тъмен клюн при белите червените, жълтите, рижавите (цвят Изабел) и с редки шарки, червени очни кръгове, по-светли очни кръгове при черните, грубо оцветяване и грешни цветни белезите при мухъл - шарките, чисто бяло оперение на мехура на гушата

Оценяване:
Общи впечатления, стойка, нежност, врат, съответно по дължина и вид на мехура на вратът, сойка, височина и позиция на краката, оцветяване и белези.

Големина на пръстена:  7

 

Официално описание по образец на Асоциация на немските развъдници на породисти птици. (BDRG - "Федерацията на германските породи домашни птици.").

Допълнение 2011 година.

Отговорни за съдържанието: Комитет по развъждане и одобрение (Комисия по стандарта на Асоциацията на немските развъдници на породисти птици).

 

Превод: Д. Димитров, главен администратор на http://pigeons.bg

Други стандарти

Виж стандарти
Български породи гълъби - Въведение

Първият съвременен опит, да се опишат българските породи гълъби, прави ...

Николаевски гълъб (Украински)

Първото официално сведение за Николаевските гълъби е работа на професора ...

Двукачулни
Двукачулни Бяла (Област Русе)Добавена на 20.10.2017г80лв
Николаевски
Николаевски Бяла (Област Русе)Добавена на 20.10.2017г50лв
Продавам плевенски по договаряне
Продавам плевенски по договарянеБлагоевградДобавена на 17.10.2017гпо договаряне
Jacubins-Якубинци
Jacubins-ЯкубинциХърлецДобавена на 11.10.2017г

Последно добавени снимки

Виж всички галерии