Варненски гълъб
Варненски гълъб
Варненски гълъб

Варненски гълъб

  • от 11 Януари 2017г.
  • видяна 2774

Това е една от българските породи гълъби, около която има най-много спорове, както по отношение на името, така също и по стандарта й, но считаме, че това е най-точното поради факта, че на всички изложби с международно участие, включително ИНТЕРТАУ през 1988 година в София, тези в Дахау, Германия и Шумен, гълъбът беше представен под това име. С такова име породата е известна в Европа.
Отглежда се в почти цялата източна част на страната, но се среща и в много градове и села на южна България.


Според стари селекционери породата води началото си от гълъби от Египет и Турция, по-късно кръстосани с руски гълъби, донесени от белогвардейски емигранти след революцията от 1918 година. В Русия се отглеждат две подобни породи, известните кременчугски и московският едноцветен гълъб. По-старите гълъбари си спомнят, че за подобряване на породата са използвани и румънски породи със спуснати крила, както и плевенски, ломски и добруджански гълъби.


Селекцията явно се е водила в правилна посока, макар и само по интуиция, тъй като съвременният тип гълъб наистина е украшение за много изложби и гълъбарници и предизвиква възхищението на истинските познавачи на породата, а и на всеки опитен гълъбар.
Характерното за породата е красивата стойка, с къси крака, крила под широката и дълга опашка, дребно тяло, къс клюн, кръгла глава и големи изразителни очи. Походката на гълъба е много грациозна и почти се доближава до тази на ломския гълъб. Отглеждани на свобода гълъбите летят добре, като голяма част от тях се премятат.


Тяло - дребно. Изглежда дълго и отпуснато, поради спуснатите крила и дългата опашка.
Глава - малка, гладка и добре заоблена като сфера.
Очи - големи, със светъл ирис и малка зеница при цветните екземпляри. При белите са тъмни.
Очни кръгове - големи и гладки, бели при всички цветове. Трябва да са поне два концентрични кръга.
Клюн - много къс, (10-12 мм) масивен, бял, леко извит. При женските е малко по-нежен.
Врат - средно дълъг, разширяващ се към гърдите.
Гърди - широки и изпъкнали. При върхови екземпляри перата отдолу покриващи гръдната кост са леко разтворени, което създава илюзията, че гълъбът е почти без крака.
Крила - доста дълги, носят се под опашката и често докосват земята.
Опашка - дълга и широка, леко повдигната, състояща се от 14-16 добре застъпващи се широки и здрави пера. Формата на опашката е лека дъга.
Стойка - грациозна, с лека чупка в кръста.
Крака - много къси, червени, с бели нокти, широко поставени. Краката са голи, но при някои екземпляри малки перца ги покриват почти до долната става, което не бива да се счита за грешка.
Отглежда се в чисти цветове: бял, черен, червен, жълт, бакърен, син и опушен и в същите цветове шарени птици. Цветът е интензивен, лъскавината на врата е характерната за всеки цвят, силно изявена. При шарените гълъби е желателно да има някаква симетрия в шарките.


Големи грешки: малки очи, червенеещи или жълтеещи очи, продълговата или ръбеста глава, сплескана отгоре глава, дълъг клюн, тясна, стъпаловидна или къса опашка, разцепено или напреки израстнало перо в опашката, крила наравно с опашката или над нея, червени или жълти очни кръгове, груби и много накъдрени очни кръгове.


Малки грешки: съвсем леки отклонения във фигурата, краката, цвета, очите, брадичка преди третата година при мъжките екземпляри. Сивеещ цвят по опашката или крилата при жълтите и червените птици.


Пръстен - 7 мм.

 

Други стандарти

Виж стандарти
Български породи гълъби - Въведение

Първият съвременен опит, да се опишат българските породи гълъби, прави ...

Николаевски гълъб (Украински)

Първото официално сведение за Николаевските гълъби е работа на професора ...

Продавам пакистански гълъби
Продавам пакистански гълъбиНова ЗагораДобавена на 10.12.2017г120лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г80лв
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.Нова ЗагораДобавена на 09.12.2017г60лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г150лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии