Китайски гълъб - Chinese Owl

Китайски гълъб - Chinese Owl

  • от 11 Януари 2017г.
  • видяна 1465

КИТАЙСКИ ГЪЛЪБ

Произход:
Принадлежи към групата на северният африканско-испански породен кръг. В средата на 19-ти век за първи път навлиза като порода в Германия от Франция. По-късно в Германия се развиват и повечето цветови гами.

Общи впечатления:
Принадлежи към групата на структурните гълъби. Със спокоен, кротък и доверчив характер. Тялото е късо, широко в гърдите, с дълбоко седяща стойка, с особена и характерна само за тази порода структура на перата.

Белези на породата:

Глава: Леко изтеглена, широка между очите, челото е добре изпълнено.

Очи: Големи и живи. Тъмни при белите, щитовидните и цветноопашатите. От червени до оранжеви при останалите цветове.Очните кръгове са гладки, светли, не трябва да са червени на цвят.

Клюн: Широк в основата си, средно дългъг. Светъл при белите, щитовидните и цветноопашатите. При останалите в зависимост от цвета на оперението варира от светъл до черен. Ноздри - Гладки, слабо развити.

Врат: Средно дълъг, посредством гривата извит леко назад. Отпред и странично е обвит от яката.

Гърди: Широки колкото е възможно повече.

Гръб: Колкото е възможно по-широк между раменете, леко наклонен надолу.

Криле: Къси, с широки махови пера.

Опашка: Къса, затворена, състояща се от 12 пера.

Крака: Къси, стоящи широко един от друг, неоперени.

Оперение: Богато развито, състоящо се от широки и меки пера. Допускат се някои извити нагоре или къдрави пера на гърба или раменете.

Яка: Голяма колкото е възможно повече, гъста и затворена, преминаваща назад в грива.

Грива: Образувана от хоризонтално стоящи, разположени назад тилови пера.

Горна възглавница: Състои се от дълги и меки, растящи нагоре и настрани гръдни пера, без празноти. Образува извънредна по своя вид ширина на гърдите. Погледната отстрани е закръглена, достигаща до яката. Покрива добре предните извивки на крилете.

Път: Горната възглавница със своите нагоре и настрани растящи пера е отделена от долната възглавница посредством хоризонтално разположен на гърдите път, който трябва да преминава от едната до другата извивка на крилете. Пътят трябва да седи възможно по-дълбоко.

Долна възглавница: Растящите надолу и настрани пера между пътя и панталонките образуват долната възглавница. Чрез своята дължина и ширина тя напълно обгръща извивките на крилете.

Панталонки: Силно развито оперение пред бедрата, което по възможност трябва да достига до пръстите на краката.

Букетчета: Извити нагоре пера по оперението на гърба, върху раменете са разрешени, но не са желателни.

Цветове:

Едноцветни: В бяло, черно, сребристо, червено, жълто, синьо с тъмни ленти, бледосиньо с тъмни ленти, синьо с цвят на плесен (шимел), андалузия, синьо ковано, бледосиньо ковано, бледочервено, бледожълто, бледочервено ковано, бледожълто ковано.

Многоцветни (Алмонд): С три и повече цвята на оперението.

Тигрови: В черно, червено и жълто.

Щитовидни: В черно, синьо с тъмни ленти, червено, жълто, бледосиньо, бледочервено, бледожълто, синьо ковано, бледосиньо ковано, бледочервено ковано, бледожълто ковано, както и червено с бели капаци и жълто с бели капаци.

Цветоопашати: В черно, синьо, бледосиньо, червено и жълто.

Оцветяване и белези:

Всички цветове са чисти и възможно най-наситени.
При птиците с ленти, преминаването и контраста на лентите спрямо основният цвят на оперението играе второстепенна роля.
Гълъбите с цвят “Андалузия” имат черно-синя глава и шия, перата на гърдите, корема и опашката са малко по-светли, капаците на крилете са тъмносини, като по възможност перата са оцветени по периферията в черно, маховите пера са тъмни. Допускат се много малко и незабележими оттенъци в ръждиво.
Окраската при щитовидните, цветноопашатите, с бели капаци, шимелите и тигровите, е както при останалите сходни породи.
При алмондите върху основата в цвят крем или бадем, трябва да има възможно по-равномерно разположени пръски и перца в различни цветове. Маховите пера и опашката са с кремав до белезникав цвят, с разположени върху тях черни или бадемови петънца или ивици.
Окраската става по-тъмна и по-наситена с възрастта на птицата.
Женските гълъби са винаги по-слабо оцветени от мъжките.
Цветът “Ките” е тъмен, почти черен, с бронзов гланц на врата и гърдите, както и бронзов оттенък върху крилете и опашката.
При цвят “Дюн”, цветът изсветлява, като придобива жълтеникав оттенък по гърдите и корема. При маховите пера и опашката жълтият оттенък се засилва още повече.
Гълъбите с цвят “Агате” са едноцветни, с по-малко или повече бяло пръснато по тялото без точно определена окраска. Изисква се маховите пера и опашката да са в основният цвят, а бялото се появява в горната част на тялото.
При цвят “Де рой”, цвета на оперението е оранжево-червен с махагонови пръски или петна, предимно с по-малко или повече бяло, пръснато по оперението на тялото. Маховите пера и опашката като цяло са по-светли.

Груби грешки:

Дълго и тясно тяло, Висока стойка, Рибешки (остър и слаб) гръб, Прекомерно развити или едностранно разположени букетчета, Липса на грива; Едностранна, вертикално разделена, плоска и оскъдна, или във формата на розетка горна възглавница;  Крив или неправилен път; Наличие на твърде много растящи надолу пера в горната възглавница; Бедна на пера долна възглавница; Рядка или отворена яка; Едностранни или твърде оскъдни панталонки; Отделени от опашката едно или повече крайни пера; Червено или грубо околоочие.
 
Оценяване:
Само в покой китайският гълъб показва съвършенството на своята специфична за породата структура. При оценяване ударението пада преди всичко върху структурата на перата, формата и стойката на тялото. Точките за главата, цвета и окраската имат допълващо значение.

Големина на пръстена: 8

Официално описание по образец на Асоциация на немските развъдници на породисти птици. (BDRG - "Федерацията на германските породи домашни птици.").

Допълнение 2011 година.

Отговорни за съдържанието: Комитет по развъждане и одобрение (Комисия по стандарта на Асоциацията на немските развъдници на породисти птици).

Превод: Николай Николов, член и секретар на "Клуб структурни гълъби-България", както и член на съдийската клубна комисия, секция "Китайски гълъб".

Други стандарти

Виж стандарти
Български породи гълъби - Въведение

Първият съвременен опит, да се опишат българските породи гълъби, прави ...

Николаевски гълъб (Украински)

Първото официално сведение за Николаевските гълъби е работа на професора ...

Продавам пакистански гълъби
Продавам пакистански гълъбиНова ЗагораДобавена на 10.12.2017г120лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г80лв
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.Нова ЗагораДобавена на 09.12.2017г60лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г150лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии