Ломски летач
Ломски летач
Ломски летач

Ломски летач

  • от 11 Януари 2017г.
  • видяна 1907

Това е една от българските породи гълъби,с които родното гълъбарство с право може да се гордее.Изключително постижение на селекцията. Гълъб с аристократична фигура, походка и поведение. Стандарта на породата е приет съвестно и отговорно на 23 май 1987г. в град Лом, от представители на дружествата от Лом, Вълчедръм и Враца.

 

Стандарт на Ломски гълъб:

 

Произход: По неточни данни е създаден в средата на 18-то столетие от гълъби,  донесени от Средна Азия и кръстосани с местни близки такива - предполага се мавлии. Създаден в Ломския край и поречието на Дунав, откъдето носи наименованието си. Отглежда се най-много в северозападна България.

 

Отличителни белези: Ломският гълъб е с елегантна стойка и нежни пера, които не прилепват много плътно до тялото. Формата на главата е специфична.

 

Породата е с две разновидности: с качул и без качул.

 

Цвят: черни, червени, жълти, бели, шарени и мавлии. Жълтите биват още с чембер и без чембер. Женските са по-нежни и грациозни.

 

Глава: Специфична, симетрична на тялото, с не много високо чело, погледната отгоре образува триъгълник със страни образувани от върха на човката и двата края на качула (линиите са прави без засечка между човката и главата). Изпъкнали са само очите. Качула е разположен в горната част на врата и завършва преди върха на главата. При женските качула трябва да бъде плътно прилепнал до главата, а при мъжките малко отворен. Дължина на главата от 30 мм до 35 мм и ширина до 30 мм.

 

Очи: Заедно с околоочието заемат 1/3 от диаметъра на главата. Цвета на ретината трябва да бъде бял, в никой случай с червен оттенък. Зеницата е със средна големина.

 

Околоочие: Добре изразено, бяло, с диаметър 10-12 мм.

 

Клюн: Симетричен на главата, бял с широка основа. При черните и шарените (черно-бели) върха може да има тъмно петно. Прилича на лястовичия. Наличието на друга форма на клюна говори, че гълъбът е хибрид. Срезът на клюна е на разстояние 2-3 мм от околоочието. Дължината му по среза между горната и долната част е 15-20 мм.

 

Ноздри: Симетрични на клюна и бели на цвят.

 

Врат: Не много дълъг, в основата си широк с ширината на гърдите. Желателно е в движение да трепти.

 

Гърди: Широки, заедно с крилата образуват полукълбо. Гърдите не трябва да са повдигнати нагоре, а да бъдат заедно с тялото хоризонтални.

 

Крила: По-къси от опашката и ги носи хоризонтално и отпуснато като почти допират земята.

 

Опашка: Дълга и сравнително широка, изправена и образува с врата ъгъл около 60о. Опашката може да има и чупка над основата си. Дължината на перата трябва да бъде от 180 до 200 мм. Брой на перата в опашката от 12 до 18. Основата на опашката е широка и към края се разтваря и образува дъга. Гълъб с опашка във вид на метла е хибрид с други породи.

 

Крака: Къси, червени на цвят, неоперени и държат тялото на височина от земята 25-30 мм.

 

Перушина: Нежна, не много дълга и гъстотата на перата не е голяма.

Цвят: Черен, червен, жълт, бял и пъстър (бялочерни). При черните, червени и белите не трябва да има друг цвят, а при жълтите се допуска чембер на опашката. При шарените главата и опашката трябва да бъдат задължително черни. При мавлиите тялото и крилата са черни, опашката сива, преди края има черна лента през цялата опашка. В миналото, а и сега се срещали и кумалии - при едноцветните с бяла линия в основата на опашката с ширина не повече от 15 мм. При гълъбите с качул перата на качула трябва да образуват розетки от двете страни.

 

Големи грешки: Неспецифична глава, тънка и дълга човка, продълговата глава, малко око и околоочие и опашка във вид на метла. При едноцветните бели бера по тялото, крилата и опашката.

 

Малки грешки: Смесен цвят, тъмен чембер при черните, много повдигнати гърди, тънка основа на опашката и разстояние между основата на опашката и основата на врата.

 

Оценка: Специфичност на главата и човката, форми и стойка на опашката, височина на тялото, хоризонталност на тялото, око и околоочие и форма на качула при качулатите.

 

Пръстен: 7 мм.

 

Други стандарти

Виж стандарти
Български породи гълъби - Въведение

Първият съвременен опит, да се опишат българските породи гълъби, прави ...

Николаевски гълъб (Украински)

Първото официално сведение за Николаевските гълъби е работа на професора ...

Продавам пакистански гълъби
Продавам пакистански гълъбиНова ЗагораДобавена на 10.12.2017г120лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г80лв
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.Нова ЗагораДобавена на 09.12.2017г60лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г150лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии