Николаевски гълъб (Украински)
Николаевски гълъб (Украински)
Николаевски гълъб (Украински)

Николаевски гълъб (Украински)

  • от 23 Януари 2018г.
  • видяна 5304

Първото официално сведение за Николаевските гълъби е работа на професора по земеделие Михаил Ливанов

"За земеделието скотовъдството и птицевъдството" (1799г) .

В това време гълъбите се развъждали с цел получаване на месо. Основно това били гълъби със свободна форма на отглеждане,летели в полето да си търсят храна. Презимували в гълъбарници. Точна история за произхода на Николаевските гълъби няма. Предполага се,че руски моряци са пренесли породите от други страни.Тези гълъби са се съешавали с местните птици. При едностранен подбори отбор по своебразни признацина полета и под влиянието на местните климатични условия. Така също храненето и отглеждането.В края на 19 век се сформира тази порода гълъби.

1910г.се счита датата на неината регистрация. В началото не намира одобрение, но приз 1918г. завоюва признание. На първа изложба в Англия,от русия били донесени гълъби, коитосе харесали на всички. Завоювали златен кралски медал и били признати за наидобри в подгрупа Безкръгов полет. Нарекли ги НИКОЛАЕВСКИ ТУЧЕРЕЗ . Сърцата на много любители,гълобовъди са отдадени на високолетните породи,но наи-вече на Николаевската.Това е прекрасна порода високолетни гълъби. Родината и е Украина гр.Николаев. Разположен на устиетона р.Южка Буг. От там идва и името им. Гълъбовъдите ги наричат Николаевски,а още и Тучерези (прорязването на облаците) защото са се вдигали на огромна височина и достигат облаците.Наричат ги също пеперуди,защтото размахването на крилете им наподобиава полета на пеперуда. От всички високолетни породи наи-уникален стил на полета има Николаевският гълъб. Неговият полет се отличава със следните особености,като прли излитане и кацане не правят кръгове. Вдигат се и се спускат вертикално като чучулиги. Задържат се на едно място над гълъбарника. Разтворената опашка заедно с крилата образуват кръг и те като балони висят във въздуха. Зрелището е изключително. Любителите на високолетните породи считат,че най-красив полет имат Николаевският гълъб. Тесе вдигат на толкова голяма височина ,че се скриват от поглед.

Орнитолозите са установили,че гълъбите са способни да се вдигат до 2 км. височина. Но по мнени намного украински гълъбовъди те се вдигат по-високо от 2км. Николаевските гълъби са много издръжливи и стоят във въздуха при наличие на вятър възходящи потоци при добро време 4-5 часа. А отделни гълъби летят и 8-10 часа без да кацат.

Николаевските гълъби имат различна окраска: червени, вишневи, черни, сиви, бели, жълти. Жела телно е да бъдат с бели опашки.

Разпространени са различни варианти на Николаевският гълъб-Очаковски, Харковски, Кировградски,  Мелитополски, Източноукраински, Донецки, Киевски, Ростовски, които се отличават с малки особености от стандарта на град Николаев.

Четири стила на полет: "Жаваронка"/чучулиги/,"Бабочка"/пеперуда/,"Торцовой" /ключ/,"Серпастый"/сърп/.

 

 

Стандарт

 

 

Стандартът на николаевския гълъб е разработен от авторитетна комисия ,състояща се от опитни гълъбовъди, а също така с участието на широката общественост и е утвърден от президента на клуба на гълъбовъдите от град Николаев . Стандартът на николаевския гълъб трябва да задоволява следните изисквания:

 

Корпусът на птицата- дълъг, голям приповдигнат на 45 градуса.

Главата е суха,продълговата,окръглена, клюна е дълъг,правопрпорционален на главата.

Очите са златисто сламен цвят с перлен отенък.

Роговицата е с цвят на топлено мляко.

Шията е широка изпъкнала.

Крилата са дълги,лежат на опашката като към корпуса не прилягат плътно.

Маховите пера на правата поредна са 10 и на втората 10, перата на крилата са дълги и широки.При разтваряне на крилото лакътната става се подава напред.

Опашката е широка и се състои от 12 до 16 пера.

Краката не са оперени ;ноктите на тъмните гълъби са сиви ,а на светлите светли.

Оперението е вишнево бархетно син с черни ленти,жълто,черно,бяло,пъстро,червено пъстър, бял с цветни щитове на крилата.

 

Големи грешки: полукръгла опашка, виснали крила, качулати, с оперение по краката, с розова и червена восковица на човката, а също така с различни очи, къси крила, маховите пера ако са повече от 10 с нестандартно оперение.

 

Главни критерии при подбора е качеството на полета, ако някои от външните признаци не отговаря на стандарта ,но гълъба е отличен летец не трябва да го премахвате.

 

Последните десетилетия в различните градове на СССР са въведени варианти на николаевските гълъби: очаковски, кировградски, мелитополски, киевски, ростовски, донецки, харковски, източно- украински, които се различават по някои особености от разработения стандарт в град Николаев ,както по формата на тялото така и по окрасата сред тях има гълъби с разкошни качули красиви пера по краката и къси клюнове.

 

Информацията е предоставена от: Стефан Иванов Евгениев гр. Перник

 

Други стандарти

Виж стандарти
Български породи гълъби - Въведение

Първият съвременен опит, да се опишат българските породи гълъби, прави ...

САТИНЕТИ
САТИНЕТИЦоневоДобавена на 12.02.2018г8лв
БИРМАНИ
БИРМАНИЦоневоДобавена на 12.02.2018г10лв
Якалия продавам - мъжки черно и бяло
Якалия продавам - мъжки черно и бялоМонтанаДобавена на 11.02.2018г17лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии