Николаевски гълъб (Украински)
Николаевски гълъб (Украински)
Николаевски гълъб (Украински)

Николаевски гълъб (Украински)

  • от 11 Януари 2017г.
  • видяна 5139

Първото официално сведение за Николаевските гълъби е работа на професора по земеделие Михаил Ливанов

"За земеделието скотовъдството и птицевъдството" (1799г) .

В това време гълъбите се развъждали с цел получаване на месо. Основно това били гълъби със свободна форма на отглеждане,летели в полето да си търсят храна. Презимували в гълъбарници. Точна история за произхода на Николаевските гълъби няма. Предполага се,че руски моряци са пренесли породите от други страни.Тези гълъби са се съешавали с местните птици. При едностранен подбори отбор по своебразни признацина полета и под влиянието на местните климатични условия. Така също храненето и отглеждането.В края на 19 век се сформира тази порода гълъби.

1910г.се счита датата на неината регистрация. В началото не намира одобрение, но приз 1918г. завоюва признание. На първа изложба в Англия,от русия били донесени гълъби, коитосе харесали на всички. Завоювали златен кралски медал и били признати за наидобри в подгрупа Безкръгов полет. Нарекли ги НИКОЛАЕВСКИ ТУЧЕРЕЗ . Сърцата на много любители,гълобовъди са отдадени на високолетните породи,но наи-вече на Николаевската.Това е прекрасна порода високолетни гълъби. Родината и е Украина гр.Николаев. Разположен на устиетона р.Южка Буг. От там идва и името им. Гълъбовъдите ги наричат Николаевски,а още и Тучерези (прорязването на облаците) защото са се вдигали на огромна височина и достигат облаците.Наричат ги също пеперуди,защтото размахването на крилете им наподобиава полета на пеперуда. От всички високолетни породи наи-уникален стил на полета има Николаевският гълъб. Неговият полет се отличава със следните особености,като прли излитане и кацане не правят кръгове. Вдигат се и се спускат вертикално като чучулиги. Задържат се на едно място над гълъбарника. Разтворената опашка заедно с крилата образуват кръг и те като балони висят във въздуха. Зрелището е изключително. Любителите на високолетните породи считат,че най-красив полет имат Николаевският гълъб. Тесе вдигат на толкова голяма височина ,че се скриват от поглед.

Орнитолозите са установили,че гълъбите са способни да се вдигат до 2 км. височина. Но по мнени намного украински гълъбовъди те се вдигат по-високо от 2км. Николаевските гълъби са много издръжливи и стоят във въздуха при наличие на вятър възходящи потоци при добро време 4-5 часа. А отделни гълъби летят и 8-10 часа без да кацат.

Николаевските гълъби имат различна окраска: червени, вишневи, черни, сиви, бели, жълти. Жела телно е да бъдат с бели опашки.

Разпространени са различни варианти на Николаевският гълъб-Очаковски, Харковски, Кировградски,  Мелитополски, Източноукраински, Донецки, Киевски, Ростовски, които се отличават с малки особености от стандарта на град Николаев.

Четири стила на полет: "Жаваронка"/чучулиги/,"Бабочка"/пеперуда/,"Торцовой" /ключ/,"Серпастый"/сърп/.

 

 

Стандарт

 

 

Стандартът на николаевския гълъб е разработен от авторитетна комисия ,състояща се от опитни гълъбовъди, а също така с участието на широката общественост и е утвърден от президента на клуба на гълъбовъдите от град Николаев . Стандартът на николаевския гълъб трябва да задоволява следните изисквания:

 

Корпусът на птицата- дълъг, голям приповдигнат на 45 градуса.

Главата е суха,продълговата,окръглена, клюна е дълъг,правопрпорционален на главата.

Очите са златисто сламен цвят с перлен отенък.

Роговицата е с цвят на топлено мляко.

Шията е широка изпъкнала.

Крилата са дълги,лежат на опашката като към корпуса не прилягат плътно.

Маховите пера на правата поредна са 10 и на втората 10, перата на крилата са дълги и широки.При разтваряне на крилото лакътната става се подава напред.

Опашката е широка и се състои от 12 до 16 пера.

Краката не са оперени ;ноктите на тъмните гълъби са сиви ,а на светлите светли.

Оперението е вишнево бархетно син с черни ленти,жълто,черно,бяло,пъстро,червено пъстър, бял с цветни щитове на крилата.

 

Големи грешки: полукръгла опашка, виснали крила, качулати, с оперение по краката, с розова и червена восковица на човката, а също така с различни очи, къси крила, маховите пера ако са повече от 10 с нестандартно оперение.

 

Главни критерии при подбора е качеството на полета, ако някои от външните признаци не отговаря на стандарта ,но гълъба е отличен летец не трябва да го премахвате.

 

Последните десетилетия в различните градове на СССР са въведени варианти на николаевските гълъби: очаковски, кировградски, мелитополски, киевски, ростовски, донецки, харковски, източно- украински, които се различават по някои особености от разработения стандарт в град Николаев ,както по формата на тялото така и по окрасата сред тях има гълъби с разкошни качули красиви пера по краката и къси клюнове.

 

Информацията е предоставена от: Стефан Иванов Евгениев гр. Перник

 

Други стандарти

Виж стандарти
Български породи гълъби - Въведение

Първият съвременен опит, да се опишат българските породи гълъби, прави ...

Продавам пакистански гълъби
Продавам пакистански гълъбиНова ЗагораДобавена на 10.12.2017г120лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г80лв
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.Нова ЗагораДобавена на 09.12.2017г60лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г150лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии