Ориенталска мевка
Ориенталска мевка
Ориенталска мевка
Ориенталска мевка

Ориенталска мевка

  • от 21 Януари 2017г.
  • видяна 2172

ПРОЕКТО СТАНДАРТ  ЕМС 15.01.2010

Произход
Мала Азия, облагородени в Англия, както и в U.S.A. и Европа, където се развъждат според съгласуван Стандарт.

Общо впечатление
Среден ръст, къси и широки, компактни с елегантна фигура. Погледнати в профил с изправен стоеж, очите са перпендикулярно над краката.

Расови белези
Глава: Сравнително голяма и закръглена, с широко добре изразено чело и пълни, закръглени бузи. Широчината между очите, трябва да продължава до ноздрите без неравности. Челото и темето формират една непрекъсната извивка, преминаваща във висок добре изразен шпиц. Формата на главата не е нито овална като на Турбит, нито кръгла като на Африканска мевка, по-скоро нещо между двете, със специфична изпъкналост на челото. Тук лежи най-високата точка на главата, не над очите, а малко пред тях.
Шпиц: Високо поставен качул във формата на шпиц, лежащ на една добре изразена непрекъсната линия започваща от гривата.
Очи: Големи и живи. При бяла глава тъмни, при оцветена глава с оранжевочервен ирис. При глави с кафяв или каки цвят ирисът е по-светъл. Околоочието е тясно и гладко. При Сатинетите е светло, при Блондинетите и Визорите от светло до тъмно, съответствуващо на цвета на главата.
Човка: Къса и широка преминаваща в челото в една непрекъсната линия, добре затворена. Продължението на линията на човката минава през долната част на окото. Цветът кореспондира с цвета на главата. При Блондинетите и Визорите е сиво-кафяв или с рогов цвят. При Сатинетите е с телесен цвят. Восковицата възможно по-малка, широко разположена, равна, прилепнала и с добра структура, линията на профила е непрекъсната.
Врат: Компактен, изпъкващ над раменете с добре изразени гушка и жабо.
Гърди: Широки, добре закръглени, високо поставени при оценяване.
Гръб: Изправен, къс и широк между раменете, добре покрит.
Криле: Къси, плътно прилепнали, носени върху опашката.
Опашка: Къса, плътна, образуваща непрекъсната линия с гърба.
Крака: Средно дълги, плътно оперени по краката и пръстите чак до ноктите.
Оперение: Късо и пълно, плътно прилепнало.

Цветови Вариации

Блондинети:
а) Със бадемови опашки: Червени с бели ленти, Жълти с бели ленти, Сини с бели ленти, Бледосини с бели ленти, Бледокафеви с бели ленти, Бледокаки с бели ленти, Сини-напръскани, Бледосини-напръскани, Бледокафеви-напръскани, Бледокаки-напръскани, Червено-напръскани, Жълтo-напръскани, Сулфур-напръскани. Последните са също със златиста “яка” и серистожълт цвят на контура.
б) Със тръстикови опашки: Черно-напръскани, Сивокафяво-напръскани, Кафяво-напръскани, Каки-напръскани, Червено-напръскани, Жълто-напръскани, Лавандулово-напръскани.

Сатинети и визори:
а) Със бадемови опашки: Сини с бели ленти (Блуети), Бледосини с бели ленти (Силверети), Червени с бели ленти, Жълти с бели ленти, Бледокафеви с бели ленти, Бледокаки с бели ленти, Сини-напръскани, Бледосини-напръскани, Бледокафеви-напръскани (Брюнети), Бледокаки-напръскани, Червено-напръскани, Жълтo-напръскани, Сулфур-напръскани (Сулфурети). При сулфур напръсканите, цветът на опашния контур, цветът на фона и щитовете също е серисто жълт.
б) Със тръстикови опашки: Черно-напръскани, Сивокафяво-напръскани, Кафяво-напръскани, Каки-напръскани, Червено-напръскани, Жълто-напръскани.

Цветове и Окраска

Блондинети
Едноцветни с бели ленти, с бадемови или тръстикови пера. При тръстиковите всяко перо от оперението на капака е окантовано с ивица със същия цвят като главата. Напръсканите са напръскани с бяло и имат добре изразен стреловиден рисунък. Цветът на фона, колкото е възможно по-светъл и окантоването, колкото е възможно по-интензивно. Шарката трябва да е бистра и видима от голяма дистанция. Тя се разпростира също по врата, гърдите и корема. При тръстиковите птици цялото тяло е напръскано, имат също тръстикови опашка и летателни пера. В повечето случаи главата е едноцветна. Допустимо е също по-светло или напръскано оперение на главата. При едноцветните с бели ленти и напръсканите, на летателните пера и опашката, трябва да има голяма огледална шарка. Цветът на опашката трябва да отговаря на цвета на тялото.

Сатинети
Цялото тяло е бяло с изключение на щитовете и опашката. Шарката на щитовете е едноцветна с бели ленти, напръскана или окантована. Окантованата опашка е характерна за тръстиковите цветови вариации. Всички останали са със огледална опашка. От 5 до 12 бели махови пера. При Сатинетите оцветените бедра и гащи, и бяло в подопашните пера, не се смятат за грешка.

Визори
Щитовете и опашката имат същия рисунък като Сатинетите. Останалата част от тялото е бяла с изключение на цветната глава, оцветяването започва в областта на гушката и формира една извивка в посока на шпица. Не по-малко от 5 бели махови пера. При Визорите оцветените бедра и гащи, и бяло в подопашните пера не се смятат за грешка.

Груби грешки:
Дълго или тясно тяло, влачещи се криле, тясно чело, много дълго или много късо чело, прищипване, притискане в човката или восковицата, излизаща от линията на профила стърчаща и тъмна човка, силно деформиран шпиц, липсващо оперение на краката, липса на жабо, изцяло липсващ или много разпрострял се капак при тези с бели ленти и напръсканите с лентова опашка. Много забележима “ръжда” в рисунъка на капаците или в белите ленти, силно избелял, неясен рисунък. При оценяване на Визори, трябва да се вземе под внимание тяхната голяма рядкост.

Оценяване:
- Общо впечатление, фигура и стойка
- Глава, човка, очи
- Цвят и окраска
- Жабо
- Оперение на краката

Пръстени – 10 мм


Информацията е предоставена от: Председател “Национален клуб Ориенталски мевки” - Боян Бойчев

 

Други стандарти

Виж стандарти
Български породи гълъби - Въведение

Първият съвременен опит, да се опишат българските породи гълъби, прави ...

Николаевски гълъб (Украински)

Първото официално сведение за Николаевските гълъби е работа на професора ...

Двукачулни
Двукачулни Бяла (Област Русе)Добавена на 20.10.2017г80лв
Николаевски
Николаевски Бяла (Област Русе)Добавена на 20.10.2017г50лв
Продавам плевенски по договаряне
Продавам плевенски по договарянеБлагоевградДобавена на 17.10.2017гпо договаряне
Jacubins-Якубинци
Jacubins-ЯкубинциХърлецДобавена на 11.10.2017г

Последно добавени снимки

Виж всички галерии