Ориенталска мевка
Ориенталска мевка
Ориенталска мевка
Ориенталска мевка

Ориенталска мевка

  • от 11 Януари 2017г.
  • видяна 2213

ПРОЕКТО СТАНДАРТ  ЕМС 15.01.2010

Произход
Мала Азия, облагородени в Англия, както и в U.S.A. и Европа, където се развъждат според съгласуван Стандарт.

Общо впечатление
Среден ръст, къси и широки, компактни с елегантна фигура. Погледнати в профил с изправен стоеж, очите са перпендикулярно над краката.

Расови белези
Глава: Сравнително голяма и закръглена, с широко добре изразено чело и пълни, закръглени бузи. Широчината между очите, трябва да продължава до ноздрите без неравности. Челото и темето формират една непрекъсната извивка, преминаваща във висок добре изразен шпиц. Формата на главата не е нито овална като на Турбит, нито кръгла като на Африканска мевка, по-скоро нещо между двете, със специфична изпъкналост на челото. Тук лежи най-високата точка на главата, не над очите, а малко пред тях.
Шпиц: Високо поставен качул във формата на шпиц, лежащ на една добре изразена непрекъсната линия започваща от гривата.
Очи: Големи и живи. При бяла глава тъмни, при оцветена глава с оранжевочервен ирис. При глави с кафяв или каки цвят ирисът е по-светъл. Околоочието е тясно и гладко. При Сатинетите е светло, при Блондинетите и Визорите от светло до тъмно, съответствуващо на цвета на главата.
Човка: Къса и широка преминаваща в челото в една непрекъсната линия, добре затворена. Продължението на линията на човката минава през долната част на окото. Цветът кореспондира с цвета на главата. При Блондинетите и Визорите е сиво-кафяв или с рогов цвят. При Сатинетите е с телесен цвят. Восковицата възможно по-малка, широко разположена, равна, прилепнала и с добра структура, линията на профила е непрекъсната.
Врат: Компактен, изпъкващ над раменете с добре изразени гушка и жабо.
Гърди: Широки, добре закръглени, високо поставени при оценяване.
Гръб: Изправен, къс и широк между раменете, добре покрит.
Криле: Къси, плътно прилепнали, носени върху опашката.
Опашка: Къса, плътна, образуваща непрекъсната линия с гърба.
Крака: Средно дълги, плътно оперени по краката и пръстите чак до ноктите.
Оперение: Късо и пълно, плътно прилепнало.

Цветови Вариации

Блондинети:
а) Със бадемови опашки: Червени с бели ленти, Жълти с бели ленти, Сини с бели ленти, Бледосини с бели ленти, Бледокафеви с бели ленти, Бледокаки с бели ленти, Сини-напръскани, Бледосини-напръскани, Бледокафеви-напръскани, Бледокаки-напръскани, Червено-напръскани, Жълтo-напръскани, Сулфур-напръскани. Последните са също със златиста “яка” и серистожълт цвят на контура.
б) Със тръстикови опашки: Черно-напръскани, Сивокафяво-напръскани, Кафяво-напръскани, Каки-напръскани, Червено-напръскани, Жълто-напръскани, Лавандулово-напръскани.

Сатинети и визори:
а) Със бадемови опашки: Сини с бели ленти (Блуети), Бледосини с бели ленти (Силверети), Червени с бели ленти, Жълти с бели ленти, Бледокафеви с бели ленти, Бледокаки с бели ленти, Сини-напръскани, Бледосини-напръскани, Бледокафеви-напръскани (Брюнети), Бледокаки-напръскани, Червено-напръскани, Жълтo-напръскани, Сулфур-напръскани (Сулфурети). При сулфур напръсканите, цветът на опашния контур, цветът на фона и щитовете също е серисто жълт.
б) Със тръстикови опашки: Черно-напръскани, Сивокафяво-напръскани, Кафяво-напръскани, Каки-напръскани, Червено-напръскани, Жълто-напръскани.

Цветове и Окраска

Блондинети
Едноцветни с бели ленти, с бадемови или тръстикови пера. При тръстиковите всяко перо от оперението на капака е окантовано с ивица със същия цвят като главата. Напръсканите са напръскани с бяло и имат добре изразен стреловиден рисунък. Цветът на фона, колкото е възможно по-светъл и окантоването, колкото е възможно по-интензивно. Шарката трябва да е бистра и видима от голяма дистанция. Тя се разпростира също по врата, гърдите и корема. При тръстиковите птици цялото тяло е напръскано, имат също тръстикови опашка и летателни пера. В повечето случаи главата е едноцветна. Допустимо е също по-светло или напръскано оперение на главата. При едноцветните с бели ленти и напръсканите, на летателните пера и опашката, трябва да има голяма огледална шарка. Цветът на опашката трябва да отговаря на цвета на тялото.

Сатинети
Цялото тяло е бяло с изключение на щитовете и опашката. Шарката на щитовете е едноцветна с бели ленти, напръскана или окантована. Окантованата опашка е характерна за тръстиковите цветови вариации. Всички останали са със огледална опашка. От 5 до 12 бели махови пера. При Сатинетите оцветените бедра и гащи, и бяло в подопашните пера, не се смятат за грешка.

Визори
Щитовете и опашката имат същия рисунък като Сатинетите. Останалата част от тялото е бяла с изключение на цветната глава, оцветяването започва в областта на гушката и формира една извивка в посока на шпица. Не по-малко от 5 бели махови пера. При Визорите оцветените бедра и гащи, и бяло в подопашните пера не се смятат за грешка.

Груби грешки:
Дълго или тясно тяло, влачещи се криле, тясно чело, много дълго или много късо чело, прищипване, притискане в човката или восковицата, излизаща от линията на профила стърчаща и тъмна човка, силно деформиран шпиц, липсващо оперение на краката, липса на жабо, изцяло липсващ или много разпрострял се капак при тези с бели ленти и напръсканите с лентова опашка. Много забележима “ръжда” в рисунъка на капаците или в белите ленти, силно избелял, неясен рисунък. При оценяване на Визори, трябва да се вземе под внимание тяхната голяма рядкост.

Оценяване:
- Общо впечатление, фигура и стойка
- Глава, човка, очи
- Цвят и окраска
- Жабо
- Оперение на краката

Пръстени – 10 мм


Информацията е предоставена от: Председател “Национален клуб Ориенталски мевки” - Боян Бойчев

 

Други стандарти

Виж стандарти
Български породи гълъби - Въведение

Първият съвременен опит, да се опишат българските породи гълъби, прави ...

Николаевски гълъб (Украински)

Първото официално сведение за Николаевските гълъби е работа на професора ...

Продавам пакистански гълъби
Продавам пакистански гълъбиНова ЗагораДобавена на 10.12.2017г120лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г80лв
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.Нова ЗагораДобавена на 09.12.2017г60лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г150лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии