Пазарджишки високолетач
Пазарджишки високолетач
Пазарджишки високолетач

Пазарджишки високолетач

  • от 11 Януари 2017г.
  • видяна 4676

Това е порода, създадена в началото на миналия век в Пазарджик, чрез кръстосване на бели и черни гълъби, отличаващи се с продължителност на полета. По телосложение високолетача не се отличава съществено от бенкалията, но за разлика от него се отглежда във всички възможни цветове и шарки, и има друг полет. При бенкалията се търси височина и премятане, докато при високолетача стремежът е продължителност на полета. Гълъбите летят на голяма височина с продължителност на полета 5-6 часа. При добре тренирани птици са получени резултати над 9-10 часа. Специфично е “стоенето” във въздуха, при което птиците са с разперени опашки, крилата също са разперени, но не се размахват постоянно, а само потрепват с върховете на маховите си пера. Това се наблюдава само при подходящи въздушни течения, които в Пазарджик има през по-голямата част от годината. Това обяснява отчасти факта, че най-добри резултати породата дава именно в този географски район. Така или иначе имаме пълно основание да кажем, че тази селекционирана в нашата страна порода, може да спори с известните породи високолетачи от съседните страни и Европа.


Тяло - средно едро, леко изправено, с добра мускулатура. Взет в ръце гълъба прави впечатление на добре трениран лекоатлет за дълги бягания - тялото му е мускулесто, но много леко.
Глава - средно голяма, добре закръглена.
Очи - обикновено тъмни при белите и бисерни при цветните. На някои селекционери се е удало да получат бели гълъби с бисерни очи. Тези белези, както цвета и шарката са второстепенни и на тях не се отдава голямо внимание.
Врат - средно дълъг, с леко стеснение под главата. Под клюна при някои екземпляри има “гемче” или “гушка”, което не е нито грешка, нито предимство.
Гърдите са широки и леко изпъкнали, с добра мускулатура.
Гръб - широк, стесняващ се към опашката, в една линия с нея.
Крила - широки, дълги, здрави. Лежат върху опашката и достигат на 1-2 см от нейния край. При някои гълъби по щитовете на крилата има малки къдрички, което не се смята за предимство или недостатък.
Опашка - от 12-14 добре застъпващи се и добре подредени здрави, широки пера. По време на полет опашката е разперена, което позволява на гълъба да лети бавно и да планира.
Крака - средно дълги, червени до виолетови, без оперение.
Перушината е здрава, еластична, гъста и добре прилепнала към тялото. Напудрена е с бял прашец.
Цвят и шарка - отглежда се във всички възможни цветове, а също така бели и шарени, като при последните се търси някаква симетрия и красота. Цветът и шарката нямат особено значение.


Големи грешки: продълговата глава, много високо и изпъкнало чело, тънък врат, розово или жълто околоочие, много къси или жълти крака, наведена стойка, тънък и много дълъг клюн, изпъкнали очи, крила под опашката.


Малки грешки: тъмен клюн.
Оценката: общ вид, фигура, перушина, глава, околоочие, шарка.


Пръстен - 7 мм.

 

Други стандарти

Виж стандарти
Български породи гълъби - Въведение

Първият съвременен опит, да се опишат българските породи гълъби, прави ...

Николаевски гълъб (Украински)

Първото официално сведение за Николаевските гълъби е работа на професора ...

Продавам пакистански гълъби
Продавам пакистански гълъбиНова ЗагораДобавена на 10.12.2017г120лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г80лв
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.Нова ЗагораДобавена на 09.12.2017г60лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г150лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии