Паламарски гълъб

Паламарски гълъб

  • от 11 Януари 2017г.
  • видяна 4750

Името си породата носи от село Паламарца в бившата Поповска околия. Гълъбът е известен още и като “паламарски певец”, “поповски певец”, “музикант”, “питомен гълъб”. Това се дължи на способността му да пее дълбоко, гърлесто, с ниски и много продължителни тонове, както при нито една друга българска порода. Това е едно от най-ценените му качества. Но наред с него той има и други способности - красиво летене и главоломно преобръщане през глава по десетина и повече пъти. Породата не е много разпространена и се отглежда главно в Попово, Бяла, Разград и околните села.

Ганчо Шишманов от град Бяла беше успял да направи едно доста сериозно ято, с което се занимаваше дълги години и при него можеха да се видят истински паламарски гълъби.


Тяло - едро, с изпъкнали гърди, леко изправено.
Глава - средно голяма, леко удължена, овална. Породата е в два варианта: с качулка и без качулка. Над 90% от наличните гълъби са с качулка, която е от две симетрични завъртулки с нормално дълги пера.
Очи - бистри, с леко жълтеникав оттенък.
Околоочие - гладко и бяло.
Клюн - средно дълъг, масивен, прав, с широка основа, бял.
Врат - средно дълъг, дебел, заоблен, носен вертикално.
Гърди - леко изпъкнали, силни.
Крила - широки и дълги. Носят се над опашката и почти достигат края й.
Опашка - широка поне колкото гърдите. Състои се от 15 до 20 широки и здрави пера, продължаващи естествената линия на гърба.
Крака - здрави, средно дълги, без перушина, червени, с бели нокти.
Цвят и окраска - отглежда се в черен, червен и маслен цвят, като едноцветен и освен това в същите цветове с окраска - герданлия и бяла опашка. Белият гердан започва от звездичките на качулката и се спуска по врата към предната част на гърдите с форма на две обратно обърнати, срещуположно поставени запетайки, с тънка разделителна линия в долния им край. Съществуват и чисто бели екземпляри.


Големи грешки: груба, ръбеста глава, черен клюн, червени очи, тъмно околоочие, несиметрична качулка, много бели пера по корема и тялото.


Малки грешки: тъмно петно на клюна при млади птици, тясна опашка, крила под опашката, наведено тяло.
Основното качество на породата е уникалното й пеене. То е “тежко” предизвикващо асоциации на отпускане, на спокойствие и някаква особена блаженост в истинските познавачи на породата. Гълъбите, главно мъжките екземпляри, а и някои женски пеят бавно, дълго, с ниски почти заглъхващи тонове.


Пръстен - 7 мм.

 

Други стандарти

Виж стандарти
Български породи гълъби - Въведение

Първият съвременен опит, да се опишат българските породи гълъби, прави ...

Николаевски гълъб (Украински)

Първото официално сведение за Николаевските гълъби е работа на професора ...

Продавам пакистански гълъби
Продавам пакистански гълъбиНова ЗагораДобавена на 10.12.2017г120лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г80лв
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.Нова ЗагораДобавена на 09.12.2017г60лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г150лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии