Пловдивски акман
Пловдивски акман

Пловдивски акман

  • от 21 Януари 2017г.
  • видяна 2684

В град Пловдив и околните градове и села са създадени и се отглеждат от няколко века местни породи гълъби, които днес можем да срещнем в почти цялата страна. Всъщност става въпрос за една и съща порода гълъби, които имат абсолютно еднакво телосложение, полет, глас и нрав, но се различават помежду си само по шарката. Все пак поради наложилата се традиция ние ще опишем отделните различни само по шарката си гълъби като отделни породи, каквато практика има в съвременното световно гьлъбарство.
Всички гълъби от пловдивските породи се отличават с много жив и буен темперамент, добри летци са, изключителни родители, които, ако не се разделят през есента и зимата, снасят през цялата година. За разлика от софийския белокраен много малко от тях са преметачи. Силни и здрави гълъби.

Пловдивският акман е гълъб от същия породен тип, като разликата е само в шарката. Тя е известната шарка “сврачи тип” или “седловиден тип”.
Цветни са горната част на главата, врата, гърба и опашката. Отпред на гушата има бяло петно, като детско “лигавче”, което започва от долната челюст, преминава до окото на 2 мм под него, така, че под окото да се образува малко цветно езиче, след това съвсем леко на 3-5 мм обхваща очния пръстен и хоризонтално продължава почти до тила, откъдето се спуска към гърдите почти вертикално и завършва възможно с непрекъсната линия на височината на раменете.
Крилата и корема са бели, както и оперението на бедрата.


Големи грешки: наред с посочените екстериорни такива при черните и белокрайните ще добавим тези, отнасящи се до шарката. Бели пера по главата, гърба и опашката, липсата на цветно езиче под окото, цветни пера по крилата, корема и краката. Маслинено око.


Малки грешки: леки отклонения в шарката.


Пръстен - 7 мм.

 

Други стандарти

Виж стандарти
Български породи гълъби - Въведение

Първият съвременен опит, да се опишат българските породи гълъби, прави ...

Николаевски гълъб (Украински)

Първото официално сведение за Николаевските гълъби е работа на професора ...

Двукачулни
Двукачулни Бяла (Област Русе)Добавена на 20.10.2017г80лв
Николаевски
Николаевски Бяла (Област Русе)Добавена на 20.10.2017г50лв
Продавам плевенски по договаряне
Продавам плевенски по договарянеБлагоевградДобавена на 17.10.2017гпо договаряне
Jacubins-Якубинци
Jacubins-ЯкубинциХърлецДобавена на 11.10.2017г

Последно добавени снимки

Виж всички галерии