Пловдивски акман
Пловдивски акман

Пловдивски акман

  • от 11 Януари 2017г.
  • видяна 2723

В град Пловдив и околните градове и села са създадени и се отглеждат от няколко века местни породи гълъби, които днес можем да срещнем в почти цялата страна. Всъщност става въпрос за една и съща порода гълъби, които имат абсолютно еднакво телосложение, полет, глас и нрав, но се различават помежду си само по шарката. Все пак поради наложилата се традиция ние ще опишем отделните различни само по шарката си гълъби като отделни породи, каквато практика има в съвременното световно гьлъбарство.
Всички гълъби от пловдивските породи се отличават с много жив и буен темперамент, добри летци са, изключителни родители, които, ако не се разделят през есента и зимата, снасят през цялата година. За разлика от софийския белокраен много малко от тях са преметачи. Силни и здрави гълъби.

Пловдивският акман е гълъб от същия породен тип, като разликата е само в шарката. Тя е известната шарка “сврачи тип” или “седловиден тип”.
Цветни са горната част на главата, врата, гърба и опашката. Отпред на гушата има бяло петно, като детско “лигавче”, което започва от долната челюст, преминава до окото на 2 мм под него, така, че под окото да се образува малко цветно езиче, след това съвсем леко на 3-5 мм обхваща очния пръстен и хоризонтално продължава почти до тила, откъдето се спуска към гърдите почти вертикално и завършва възможно с непрекъсната линия на височината на раменете.
Крилата и корема са бели, както и оперението на бедрата.


Големи грешки: наред с посочените екстериорни такива при черните и белокрайните ще добавим тези, отнасящи се до шарката. Бели пера по главата, гърба и опашката, липсата на цветно езиче под окото, цветни пера по крилата, корема и краката. Маслинено око.


Малки грешки: леки отклонения в шарката.


Пръстен - 7 мм.

 

Други стандарти

Виж стандарти
Български породи гълъби - Въведение

Първият съвременен опит, да се опишат българските породи гълъби, прави ...

Николаевски гълъб (Украински)

Първото официално сведение за Николаевските гълъби е работа на професора ...

Продавам пакистански гълъби
Продавам пакистански гълъбиНова ЗагораДобавена на 10.12.2017г120лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г80лв
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.Нова ЗагораДобавена на 09.12.2017г60лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г150лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии