Русенски мъсърлия

Русенски мъсърлия

  • от 11 Януари 2017г.
  • видяна 2447

Това е местна порода гълъби с ориенталски произход. Наред с красотата си е запазила и добрите си летателни качества. Впечатлява с шарката си, с късия си клюн, розата на гърдите и хубавата задна качулка на главата.
Породата можем да разделим на две основни подгрупи - с цветни опашки и с бели опашки. Първата група гълъби с цветните опашки са с черен щит, сив щит с черни ленти и сиво кован щит. При черните опашката е черна, а при сивите и тези в ковано сиво е сива с тъмна лента.
Гълъбите с бели опашки имат щитове в жълто, червено, светлосиво с червени ленти и светло сиво с жълти ленти. В тази група естествено са и чисто белите екземпляри.
Гълъбите от породата се причисляват към групата на късоклюните чайки от ориенталски тип.


Тяло - типично за тази група гълъби - късо, с широки гърди и тясна задна част. Погледнато отгоре то трябва да има крушовидна форма.
Глава - малка, отгоре леко сплескана. Челото изпъкнало и широко. В задната част на главата има симетрична качулка, започваща от тила и достигаща отстрани до ушите.
Очи - маслинено тъмни с бели околоочия, леко изтеглени назад.
Клюн - къс, бял, леко заоблен, добре затворен. Линията образувана от събирането на горната и долна част на клюна сочи точно средата на окото.
Ноздри - бели, леко напрашени.
Под клюна, до “розата”, кожата е изпъната, което придава на гълъба грациозност и създава впечатление за къс клюн и дебел врат, което се търси при селекцията.
Врат - къс и дебел.
Крила - добре прибрани към тялото, носени над опашката. Крайните махови пера от 6 до 8 бр. са бели.
Опашка - тясна и къса, с 12 пера. При гълъбите с черен щит тя е черна от основата до края. При сивите с черна лента тя е сива с черна лента широка 2,5 см. На кованите опашката е сива с черна лента, като външната част на двете крайни пера е бяла.
Крака - къси (до 3 см), червени, с бели нокти.
На гърдите си гълъбите имат характерната “роза”, или както някои го наричат още “жабо”, което е с дължина 4 до 6 см, добре оформено.


Големи грешки: удължена глава, дълъг клюн, високи крака, червени очни пръстени, липса на “роза”, бели пера в опашката или под нея при тъмните цветове, щитове с “кръпки”, цветни пера по тялото, тъмен клюн, различен цвят на очите, дълга опашка.


Малки грешки: цветни пера по бедрата и под крилата, леко отклонение в качулката.


Пръстен - 7 мм.

 

Други стандарти

Виж стандарти
Български породи гълъби - Въведение

Първият съвременен опит, да се опишат българските породи гълъби, прави ...

Николаевски гълъб (Украински)

Първото официално сведение за Николаевските гълъби е работа на професора ...

Продавам пакистански гълъби
Продавам пакистански гълъбиНова ЗагораДобавена на 10.12.2017г120лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г80лв
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.Нова ЗагораДобавена на 09.12.2017г60лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г150лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии