Русенски мъсърлия

Русенски мъсърлия

  • от 21 Януари 2017г.
  • видяна 2377

Това е местна порода гълъби с ориенталски произход. Наред с красотата си е запазила и добрите си летателни качества. Впечатлява с шарката си, с късия си клюн, розата на гърдите и хубавата задна качулка на главата.
Породата можем да разделим на две основни подгрупи - с цветни опашки и с бели опашки. Първата група гълъби с цветните опашки са с черен щит, сив щит с черни ленти и сиво кован щит. При черните опашката е черна, а при сивите и тези в ковано сиво е сива с тъмна лента.
Гълъбите с бели опашки имат щитове в жълто, червено, светлосиво с червени ленти и светло сиво с жълти ленти. В тази група естествено са и чисто белите екземпляри.
Гълъбите от породата се причисляват към групата на късоклюните чайки от ориенталски тип.


Тяло - типично за тази група гълъби - късо, с широки гърди и тясна задна част. Погледнато отгоре то трябва да има крушовидна форма.
Глава - малка, отгоре леко сплескана. Челото изпъкнало и широко. В задната част на главата има симетрична качулка, започваща от тила и достигаща отстрани до ушите.
Очи - маслинено тъмни с бели околоочия, леко изтеглени назад.
Клюн - къс, бял, леко заоблен, добре затворен. Линията образувана от събирането на горната и долна част на клюна сочи точно средата на окото.
Ноздри - бели, леко напрашени.
Под клюна, до “розата”, кожата е изпъната, което придава на гълъба грациозност и създава впечатление за къс клюн и дебел врат, което се търси при селекцията.
Врат - къс и дебел.
Крила - добре прибрани към тялото, носени над опашката. Крайните махови пера от 6 до 8 бр. са бели.
Опашка - тясна и къса, с 12 пера. При гълъбите с черен щит тя е черна от основата до края. При сивите с черна лента тя е сива с черна лента широка 2,5 см. На кованите опашката е сива с черна лента, като външната част на двете крайни пера е бяла.
Крака - къси (до 3 см), червени, с бели нокти.
На гърдите си гълъбите имат характерната “роза”, или както някои го наричат още “жабо”, което е с дължина 4 до 6 см, добре оформено.


Големи грешки: удължена глава, дълъг клюн, високи крака, червени очни пръстени, липса на “роза”, бели пера в опашката или под нея при тъмните цветове, щитове с “кръпки”, цветни пера по тялото, тъмен клюн, различен цвят на очите, дълга опашка.


Малки грешки: цветни пера по бедрата и под крилата, леко отклонение в качулката.


Пръстен - 7 мм.

 

Други стандарти

Виж стандарти
Български породи гълъби - Въведение

Първият съвременен опит, да се опишат българските породи гълъби, прави ...

Николаевски гълъб (Украински)

Първото официално сведение за Николаевските гълъби е работа на професора ...

Двукачулни
Двукачулни Бяла (Област Русе)Добавена на 20.10.2017г80лв
Николаевски
Николаевски Бяла (Област Русе)Добавена на 20.10.2017г50лв
Продавам плевенски по договаряне
Продавам плевенски по договарянеБлагоевградДобавена на 17.10.2017гпо договаряне
Jacubins-Якубинци
Jacubins-ЯкубинциХърлецДобавена на 11.10.2017г

Последно добавени снимки

Виж всички галерии