Русенски син
Русенски син
Русенски син

Русенски син

  • от 12 Януари 2017г.
  • видяна 1985

Стара порода, отглеждана в Русе и околните градове от няколко столетия. За произхода на породата няма точни исторически данни, но можем да приемем, че в днешния си вид тя е оформена именно в този географски район.
Наименованието си носи от цвета на перата - мавия означава сив.
Породата е добре позната и приемана в гълъбарска Европа. В няколко специализирани издания в Германия и Чехия бяха поместени материали и снимки на мавии, като оценките са като за една завършена в селекционно отношение порода. Наистина мавиите са изключително красиви и типизирани гълъби, които правят чест на родното гълъбарство.
Наред с красивата си външност гълъбите са добри летачи, а голяма част от тях и добри акробати. Днес за съжаление по-голямата част се отглеждат във волиери и това снижава летателните им качества и разбира се способността им да се възпроизвеждат.


Тяло - едро колкото на уличния гълъб, носено хоризонтално или с леко повдигната опашка. Гърдите са широки, не много изпъчени.
Глава - средно голяма, овална, с видимо чело. Украсена е с две качулки. Предната качулка е прилепена към челото и почти закрива клюна и част от очите. Задната е доста богата, строго симетрична, с две добре очертани розетки и видима грива. Поставена е на тила, не много ниско, като врътките са почти на една линия с клюна. Горните перца на качулката, насочени напред, добре закриват задната част на главата.
Очи - средно големи, светло сиви до бели, с малка черна зеница.
Очни пръстени - бели, средно големи.
Клюн - къс, не много дебел, бял, добре затворен.
Врат - доста дебел, къс, почти вертикален, с лека лебедова извивка.
Крила - дълги, леко напрегнати, носени под опашката, като почти опират в пода.
Опашка - дълга 13-15 см, широка, състои се от 16-18 пера. Формата й е почти равна или леко дъговидна.
Крака - къси, неоперени, червени, с бели нокти.
Породата се отглежда само в един цвят - сив, в няколко варианта.
Най-широко разпространен е светлосивия цвят. Гълъбите в този цвят имат следната шарка: на крилата две черни ленти, а на опашката една с ширина около 25 мм. Под брадичката има бяло герданче, което достига до задния край на очните пръстени. Герданчето не се допира до очите. Крайните махови пера на крилата от 3 до 5 бр. са бели. Има и гълъби, които са изцяло в сиво, т. е. при тях липсват каквито и да било бели пера.
Другият вариант е птици в бледосиво. Перата са почти безцветни, с жълтеникав оттенък, а лентите на крилата са червеникави. При тези птици белият гердан слиза надолу до гърдите. Броят на белите махови пера достига до 6-7.


Големи грешки: голяма, груба глава, неправилна или малка качулка, дълъг клюн, тъмен цвят на клюна, неправилна форма на гердана, високи крака, крила над опашката, очи или очни пръстени с червеникав оттенък, различни по цвят очи, бели пера по корема или под опашката, тясна опашка, оперени крака, разлика в броя на белите пера на крилата повече от 1 бр.


Малки грешки: тъмно петно на върха на клюна при млади птици, разлика при белите пера на крилата - 1 бр., размити черни ленти на крилата, опушен основен цвят.


Пръстен - 7 мм.

 

Други стандарти

Виж стандарти
Български породи гълъби - Въведение

Първият съвременен опит, да се опишат българските породи гълъби, прави ...

Николаевски гълъб (Украински)

Първото официално сведение за Николаевските гълъби е работа на професора ...

Продавам пакистански гълъби
Продавам пакистански гълъбиНова ЗагораДобавена на 10.12.2017г120лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г80лв
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.Нова ЗагораДобавена на 09.12.2017г60лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г150лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии