Узбекски преметач - Usbekian Tumble

Узбекски преметач - Usbekian Tumble

  • от 23 Януари 2018г.
  • видяна 1723

Узбекистански Тюмлер

Произход:
Много стара митична порода с произход от средноклюнест летящ, през 20-ти век се развива почти към късоклюнест с оперени крака.

Общи впечатления:
Най-високия, средно голям, с дълбока стойка гълъб, почти напълно тътрещ се и с почти най-късият клюн. Особеност е променливата структура на главата.
С червените вратове(Gulbadami) обикновено са по-големи.

Белези на породата:

Глава: средно голяма, широка, по възможност кръгла.

Структура: двоен купол (свод) или със свод на клюна. Качулката може да стои  по-дълбоко или по-високо и е обикновено тънка (качулка-лъжичка). Kръгла качулка със и без розетка като острите капачки сa с гребенов врат, но без грешки. Появяващият се карамфил може да е разделен кръстосан,  като половина карамфил или като стоящ карамфил. В допълнение на структурата e вертикално разделеното чело и оперението на горната част на главата, като не изглежда изпъкнала перушината на ръбът на клюна (мустак) -  са предимство.

Очи: перлен цвят, при белите и светло-пъстрите тъмен, очните кръгове са широки, плоски и светли.

Клюн: почти къс, дебел, леко намален, телесен цвят, при тъмните цветове с петънца, Kite с тъмно-рогов цвят.

Врат: средно дълъг, силен.

Гърди: широки, закръглени.

Гръб: широк, леко наклонен.

Крила: не много дълги, покрити откъм гърба.

Опашка: средно дълга, затворена.

Крака и пръсти: къси, заоблени, плътно и дълго оперение. По възможност без празнини в оперението.

Цветове:

Едноцветни: бял, черен, сиво-кафяв, червен, жълт, син с черни линии, ковано (наситено) синьо, бледо синьо, бледо червено, бледо жълто.

Тигрови: черен, червен, жълт.

Глава: черна - многоцветна; златиста сиво-кафява, ахатова в черно и жълто, DeRoy, червен врат (брада), Gulbadam.

Оцветяване и белези:
Всички чисти цветове, по възможност наситени. Многоцветните имат кремав, по точно основен бадемов  цвят, по възможност равномерно  разпределени  петънца и пера в различни цветове. Крилата и опашката са с петънца с  кремав цвят до бели с черно или бадемови  цветове, по точно с надлъжни ивици.
Оцветяването при по старите гълъби  е тъмно. Женските гълъби са по-слабо отличени от мъжките. Цветът на хвърчилото е с черно-тъмен цвят с повече или по-малко силно бронзово огледало на вратът и гърдите, като съдържащите се бронзови кръгчета на крилата и опашката. При златистите сиво-кафяви цветът е изсветлен със жълтеникави белези на гърдите, продължаващи до оперението на корема . Ахатовите са едноцветни, по точно с повече или по-малко примесени с бяло, без определени белези.Крилата и оперението на опашката изискват оцветяване; оперенията са побелели. При DeRoy цветът на оперението е оранжево-жълт, с махагонови цветове имат напръскани цветове или цветни петна, понякога примесени с повече или по-малко бял цвят.
Маховите пера и оперението на опашката са обикновено светло оцветени.
С черните вратове имат черни гърди и черен врат, евентуално примесени с бяло и черно оперение, главата и останалото оперение са бели.
Gulbadan  имат основните цветове с малко червена и жълта перушина на гърлото(подобие на брада) и индивидуално оцветени пера на вратът.

Груби грешки:
Тясно, дълго тяло; дълго оперение; плоска глава; много дълъг клюн; тънки, тъмни или жълти очни кръгове; наведена качулка; много оскъден или нехармоничен карамфил; много късо или ненапълно влачещ се; дефектен гръб – покритието му; висящи пера, силен цвят и липса на окраски.

Оценяване:
Общо впечатление, тип, клюн, глава и структура на главата, очи и очни кръгове, оперение на краката, цветове.

Големина на пръстена: 10

Официално описание по образец на Асоциация на немските развъдници на породисти птици. (BDRG - "Федерацията на германските породи домашни птици.").

Допълнение 2011 година.

Отговорни за съдържанието: Комитет по развъждане и одобрение (Комисия по стандарта на Асоциацията на немските развъдници на породисти птици).

Превод: Д. Димитров, главен администратор на http://pigeons.bg

Други стандарти

Виж стандарти
Български породи гълъби - Въведение

Първият съвременен опит, да се опишат българските породи гълъби, прави ...

Николаевски гълъб (Украински)

Първото официално сведение за Николаевските гълъби е работа на професора ...

САТИНЕТИ
САТИНЕТИЦоневоДобавена на 12.02.2018г8лв
БИРМАНИ
БИРМАНИЦоневоДобавена на 12.02.2018г10лв
Якалия продавам - мъжки черно и бяло
Якалия продавам - мъжки черно и бялоМонтанаДобавена на 11.02.2018г17лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии