Вентилация и атмосфера в Гълъбарника

Вентилация и атмосфера в Гълъбарника

Вентилация и атмосфера в Гълъбарника

  • добавено на 14 Февруари 2012г
  • видяна 5059

При една визита преди десет години в унгарския град Капошияр,срещнах добре познатия фотограф на гълъби Герхард Шлепхорст от Германия.Няколко пъти ние разговаряхме надълго и нашироко кои гълъбовъди в Германия и Холандия имат най-добри резултати.По време на тази размяна на информация изскочи името на Ван Равенщайн.Герхард го споменаваше,като отбеляза,че седмица след седмица той печели състезанията с по няколко гълъба в челото на класациите.След това добави,че гълъбарника на Ван Равенщайн има най-добрата електронна „Система за контрол на средата” която той е виждал.Беше му невъзможно да обясни какво точно означава „контрол на средата” и затова ми предложи да отида и да видя сам.Аз веднага си уредих среща и в един чудесен януарски ден имах възможността да се срещна със Ван Равенщайн лично.Този човек имаше една изключителна колекция от победи.Програмата на състезанията за стари гълъби съдържаше не по-малко от 13 рейса.Всеки от тях с впечатляващ брой участници, а този човек бе спечелил 7 първи места през тази 1979г. при дистанции от 250 до 650км. Пет пъти той бе печелил първите шест позиции, а в два от полетите дори и първите десет позиции.Според мен това са изключителни постижения,постигнати с гълъби,които са преки наследници на едни от най-добрите белгийски линии основно Жул Рийкард и Густ Хофкенс.

 

 

Моят домакин беше малко учуден когато разбра ,че причината за моята визита не са тези забележителни спортни резултати,нито пък желанието да разгледам гълъбите му. Обясних му причината и двамата се качихме по стълбата в гълъбарника му за да видя каква точно е тази система за „контрол на средата”.Цялостната инсталация се състоеше от система от тръби в горната част на гълъбарника.Вентилатор разположен в единия край на помещението изсмукваше въздуха и го изхвърляше навън.Цялото помещение бе добре затворено за да се избегнат нежелани течения и му бе направена топлоизолация за да се запази равномерна температура.Външния въздух навлизаше през две тръби разположени от двете страни на покрива.За да е сигурен,че във всички зони на гълъбарника въздухът е един и същ,разстоянието до „климатичните отвори контролиращи въздуха” както той ги нарече е направено максимално голямо.В помещението има отопление и през цялата година температурата не пада под 15*С.В такъв случай влажността пада но не и се позволява да е под 55%. Този човек поддържа климатичните условия в гълъбарника си константни през цялата година.

 

 

ОТНОСИТЕЛНА ВЛАЖНОСТ

Относителната влажност(ОВ) на въздуха е факторът който показва какво количество влага е абсорбирал той при определена температура.Макар да изглежда доста сложно на пръв поглед,все пак бихте могли да погледнете числата върху хидрометъра.Има няколко неща за ОВ факторът,които всеки гълъбовъд трябва да знае.Първо, най-предпочитания ОВ фактор за гълъбите се намира между 60-65% Много е важно да имате постоянен ОВ фактор във вашия гълъбарник,защото ако той е много нисък(под 40%) или много висок(над 90%) това би увредило цялостното здраве на гълъбите ви.Решаващо е да се знае,че ОВ факторът е тясно свързан с температурата.Колебанията на температурата го променят.По тази причина трябва да се стремим да държим температурата в гълъбарника под контрол доколкото е възможно.Всекидневно околната среда в нашите гълъбарници е под влиянието на следните фактори:температура на въздуха,различни газообразни съставки на въздуха,процентната влажност и осветеността на гълъбарника. Следващото нещо което трябва да установим са факторите,които помагат да стабилизираме температурата в нашия гълъбарник:изолацията и строителните материали използвани при строежа на гълъбарника,вентилацията като количествена мярка,броя на гълъбите и температурата,която техните тела отделят и възможността за допълнително отопление. Не всеки може да си позволи да постави допълнително отопление, но пък можете винаги да се възползвате от помощта на слънцето.Това би било безплатно и няма да увреди вашите гълъби.Много от вас може би не са много наясно със законите на природата,но с каквото и да се захванете добре е първо да си изясните принципите,които го движат от самото начало.Целта на тази статия е именно такава.

 

 

ЦЕЛИ НА ВЕНТИЛАЦИЯТА

Основните цели на вентилацията са: 1. Да осигурява свеж въздух на респираторната система. 2. Да изхвърли инхалираните газове и тези отделени от изпражненията. 3. Да освободи гълъбарника от излишната влажност,така че ОВ да остане в приемливи граници 4. Да подпомогне поддържането на подходящата температура. Може да се наложи да вентилирате през цялата година за да осигурите свеж въздух и да премахнете вредните газове.Особено през лятото,когато външната температура е висока,вентилацията е много важна за изнасяне на отделената от гълъбите топлина.С покачването на температурите нивото на кислорода във въздуха намалява,поради което трябва да вентилираме повече.През зимата нивото на вентилация е сведено до минимум,за да се избегне загубата на топлина.Този минимум зависи от броя на гълъбите в помещението и отделяната от тях миризма.

 

 

МЕХАНИЗЪМ НА ВЕНТИЛАЦИЯТА

Въздухът навлизащ в едно затворено помещение,ще оказва налягане от всички страни всеки път, когато температурата в това помещение е по-висока от външната.Топлината се получава от гълъбите,проникващите слънчеви лъчи или други източници на топлина.Вътре в гълъбарника въздухът е на слоеве,като най-топлият слой ще се издигне към покрива докато най-студения ще легне долу над пода.Когато топлият мръсен въздух се срещне с външния въздух ще започне една обмяна,като създалото се налягане ще избутва топлият въздух навън през отворите на покрива а студеният въздух ще заема неговото място идвайки отдолу.Това е принципът на естествената вентилация. Естествената вентилация е в резултат от температурни различия или разлики в теглото на външния въздух и този в помещението.Колкото по-големи са разликите,толкова по-бърза е обмяната и толкова по-голяма естествената вентилация. Тя може също да бъде увеличена като се използва т.н. „Ефект на димоотвода” базираш се на идеята,че разликите във въздушното налягане зависят от разликата във височината на която са позиционирани входящите и изходящи отвори за въздуха.Тези разлики могат да бъдат увеличени като се използва система от тръби.

 

 

НАЛЯГАНЕ ПРИЧИНЕНО ОТ ВЯТЪРА

Налягането от наветрената страна на гълъбарника винаги е по-голямо отколкото от подветрената.Когато вентилационните отвори на са покрити или по някакъв начин защитени те ще спомогнат за получаването на нещо като нежелана странична вентилация,заради налягането на вятъра.Другото име на тази вентилация е течение.Нещо което никой не би желал в гълъбарника си.Затова когато позиционирате гълъбарника си трябва да се съобразите с преобладаващата посока на вятъра за да сведете теченията до минимум.

 

 

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ВЕНТИЛАЦИОННАТА СИСТЕМА

Характерната вентилация трябва: Да осигурява желаното качество на въздуха.Да осигурява качествен въздух до всички ъгли на помещението.Да не създава течения.Да бъде едновременно ефикасна и лесна за регулиране. Тествайки вентилационната система на Ван Равенщайн по гореизброените изисквания ще видим,че тя покрива всички тях.Входящият въздух е затоплен,което води до намаляване на влажността,съответно до по-постоянен ОВ фактор.Разстоянието между входящите и удължените изходящи отвърстия е точно подбрано.Въздухът влиза през най-ниската възможна точка – подът.Количеството на въздуха,който бива изсмукан през изходящите отвори е еднакъв на територията на цялото помещение.Няма значение дали отвън върлува ураган,увеличаващ налягането многократно,това не влияе на вентилацията в помещението.Количеството въздух,което трябва да бъде подменено се контролира чрез вентилатора. Докато бях със Ван Равенщайн в неговия гълъбарник имах възможността лично да се уверя в качеството на въздуха.Гълъбите му изглежда се чувстваха много комфортно в своя дом.Преди да инсталира системата, Ван Равенщайн като повечето от нас е имал вентилационни проблеми или ако трябва да бъдем точни не е имал подходящия климат в своя гълъбарник.След инсталирането на „система за контрол на климата” при него настъпват забележими промени:Без значение колко гълъби има в гълъбарника всички симптоми на респираторни заболявания изчезват.Година след година гълъбите се радват на безпроблемна смяна на оперението.Цветът на восковицата им е по-светъл в сравнение с други години.Скоростта на възстановяване след рейс се подобрява значително. Гълъбите използват много кислород в зависимост от размера на тялото си.През лятото когато обикновено външната температура е същата като вътрешната, естествената вентилацията не е много активна.Добре известен факт е,че състезаващият се гълъб се нуждае от голямо количество кислород.Вътрешният климат в гълъбарника често се влияе от предпочитанията на гълъбовъда.Това не е толкова необичайно,тъй като обикновено там където хората се чувстват добре и гълъбите се чувстват така. Човек трябва да настройва климатичната система на своя гълъбарник почти всекидневно.Всеки път когато външната температура се покачва,съдържанието на кислород във въздуха намалява,повече влага се изпарява и повече амониеви газове се отделят от изпражненията.Аз инсталирах в моя гълъбарник същата вентилационна система.Работя с нея вече повече от десет години и всичко което бе казано до тук е валидно при мен.На площ по-малко от 12 квадратни метра съм пуснал 130 млади гълъба.Те са далеч по- здрави отколкото бяха преди.Те са нетърпеливи да полетят и не се забелязват никакви белези на влажни ноздри или изтечения от очите.През последните 10 години спортните резултати на моите млади гълъби са впечатляващи.

 

 

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Инсталирането и правилната настройка на електрическа вентилационна система не е толкова проста работа и е по-добре да бъде оставена на специалистите.Не бих подкрепил едно нетърпеливо „направи си сам” изпълнение.

 

 

КОНСТРУКТИВНИ УКАЗАНИЯ

Цялостното количество въздух в гълъбарника трябва да бъде подменяно 25-30 пъти за час.Най-важни са настройките през лятото,когато навън е много горещо и имаме най-много птици в гълъбарника.Вентилаторът който използваме трябва да има капацитет от 25-30 пъти от цялостното съдържание на въздух в помещението.Регулаторът на вентилатора трябва да е със големи възможности.Гълъбарникът трябва да е затворен отвсякъде с изключение на няколко входящи отвора за чистия въздух,които трябва да бъдат разположени колкото се може по-ниско и колкото се може по-далеч от гълъбите.Диаметърът на въздухоотвода на вентилатора трябва да е най-малко 25см.По-малък диаметър би се отразил негативно върху капацитета на вентилатора.Големината на събирателната тръба на отходните въздухоотводи трябва да е еквивалентна на сумата от площа на тези въздухоотводи.Първият отвор(който е най-далеч от вентилатора) трябва да е най-малко 160 квадратни см.По малък отвор би бил неефективен.Последващите отвори се увеличават систематично.Да приемем,че размерът на събирателния въздухоотвод е 2500 кв.см.Сумата от площите на всички отвори на въздухоотводите не трябва да превишава тази стойност(да направите повече на брой отвори не би имало ефект).Ние знаем размерът на първия отвор,който трябва да бъде около 160 кв.см. или 10 на 16 см.Тогава следващите отвори трябва да бъдат: 10/18,10/20,10/22 и т.н. докато достигнете максималната площ от 2500 кв.см.Използвайки този принцип можете да пресметнете колко отвора ще са необходими по продължение на въздухоотвода и ще можете да ги разположите равномерно по цялата му дължина.Ако сметките ви са правилни системата ще работи!

 

 

Автор: Стивън Ван Бреемен

Превод и редакция: Боян Бойчев

Други препоръки

Виж препоръки
Някои указания за здрави гълъби
Някои указания за здрави гълъби

1. Гълъбарника по възможност трябва да е обърнат към изток-юг. 2. Трябва да има добра вентил ...

Теоритични  постановки свързани с практиката при съвременното гълъбовъдство
Теоритични постановки свързани с практиката при съвременното гълъбовъдство

Влиянието на околната среда и отражението и върху генотипа са пряко свързани с напредъка в с ...

Фактори които не се унаследяват свързано с пола и влияещи върху цветовете на гълъбите
Фактори които не се унаследяват свързано с пола и влияещи върху цветовете на гълъбите

Фактори които не се унаследяват свързано с пола и влияещи върху цветовете на гълъбите ...

Оценка на расови гълъби
Оценка на расови гълъби

Потвърдена от ЕSКТ заседание на секция Гълъби ЕЕ Европейска оценителна система на ЕЕ с ...

Последно добавени снимки

Виж всички галерии