Английски гушест - English Pouter
Английски гушест - English Pouter

Английски гушест - English Pouter

  • от 11 Януари 2017г.
  • видяна 1163

Английски гушест


Произход:
Англия. В средата на 19 век е внесен в Германия.


Общи впечатления:
Най-големият от високите изправени гушести гълъби, който трябва да се оценява от гледна точка на пълната хармония на всички части на тялото. Стойката му е така изправена ,че на гърбът се образува права линия свършваща на края на опашката.
При правилна позиция на краката съотношение предна към задна част на тялото е около 2/3 към 1/3. Много подвижен и доверчив.

Белези на породата:
Глава: В сравнение с големината на гълъба тя е малка, гладка, заоблена със съразмерно високо чело.

 

Очи: Ирисът е оранжев, при белите - тъмен. При бледо - кафявите със сврачи шарки се допускат червено - бели вътрешни кръгове. Очните кръгове  са тесни, като цветът им зависи от цвета на перата.

 

Клюн: Средно дълъг, значително силен, при белите светъл.

При черните - сврачи шарки:  черен

При сините - сврачи шарки: тъмен

При бледо сините - сврачи шарки: рогов цвят

малка брадавица, гладка.

 

Врат:  Дълъг, гушата в надуто състояние е кълбовидна в горната си част, надолу към гърдите се стеснява и добре се отделя от тях. От тила до раменете образува една нежна дъга

 

Гърди: Частта от гушата до бедрата наречена талия, трябва да бъде дълга, гръдната кост леко да изпъква от талията


Гръб: Дълъг, тесен, прав, образуващ с опашката една линия, между раменете леко хлътнал, рязко спускащ се надолу.

 

Крила: Дълги, тесни и много плътно затворени, поставени са дълго време на опашката, краищата на крилата не трябва да се кръстосват.

 

Опашка: Тясна и затворена, прибрана, не трябва да докосва подът.

 

Крака: Прави, дълги и стоящи плътно един до друг. Петите трябва да бъдат много малко, тоест дотолкова насочени назад и навътре, че върховете на вътрешните пръсти на краката да се докосват при правилна стойка. Бедрата от тялото до коленете са извити леко напред (наказват се много силно изпъкналите бедра). Бедрата и краката са покрити с малки бели перца. Те трябва толкова плътно да прилепват ("да ги обвиват"), че при оглед отпред и отстрани да не се вижда никъде червеният цвят на краката. Пръстите на краката трябва да бъдат така покрити с тесни - до 5 см дълги пера, така че да образуват чиния.

 

Оперение: Право, плътно прилепнало, подчертаващо стройността и елегантността на тялото.

Цветове: 
Бял, сврача окраска (шарка) в черно, тъмни, синьо с черни ивици (линии), бледо синьо с тъмни линии, преобладаващо червено, преобладаващо жълто, бледо кафяво, бледо червено и бледо жълто.

Оцветяване и белези:
Желани са чистите цветове. По-тъмните са черно - сини със синя опашка и с  по-черни линии на опашката. При тези със „сврача шарка”- окраска, долната част на гърдите, коремът и краката  и най-малко 7 външни махови пера са бели. Над средата на шията минава от око до око една бяла линия във формата на полумесец така нареченото "сърце "). В близост до раменната става на крилото се намира така наречената "крилова роза", която се образува от отделно стоящи бели перца(шарката на сърцето и криловата роза рядко е точна и при оценяването е от второстепенно значение). При опашки  с черна, тъмна, синя и бледо синя сврача окраска опашката е цветна, при другите цветове е светла или бяла.

Груби грешки:
Недодялано, грубо, тромаво тяло, твърде къса предна част, ниска, широка, огъната в коленете, разкрачена или прекалено тясна стойка, която затруднява свободата на движението, недостатъчно изправена стойка, тромава походка, оскъдно оперение на краката и пръстите на краката, слабо образуване на гуша, увиснал корем, друг цвят на опашката.

Оценяване: Общото впечатление, ръст и стойка, врат и надуване на гушата, мехур (кълбото гуша), стойка на краката и оперение на ходилата, цветове, цвят на очите, цветни белези.

Големина на пръстена: 10

 

Официално описание по образец на Асоциация на немските развъдници на породисти птици. (BDRG - "Федерацията на германските породи домашни птици.").

Допълнение 2011 година.

Отговорни за съдържанието: Комитет по развъждане и одобрение (Комисия по стандарта на Асоциацията на немските развъдници на породисти птици).

 

Превод: Д. Димитров, главен администратор на http://pigeons.bg

Други стандарти

Виж стандарти
Български породи гълъби - Въведение

Първият съвременен опит, да се опишат българските породи гълъби, прави ...

Николаевски гълъб (Украински)

Първото официално сведение за Николаевските гълъби е работа на професора ...

Продавам пакистански гълъби
Продавам пакистански гълъбиНова ЗагораДобавена на 10.12.2017г120лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г80лв
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.
Продавам гълъби ПРОДАДЕ НИ.Нова ЗагораДобавена на 09.12.2017г60лв
Продавам гълъби
Продавам гълъбиНова ЗагораДобавена на 09.12.2017г150лв

Последно добавени снимки

Виж всички галерии