Английски гушест - English Pouter
Английски гушест - English Pouter

Английски гушест - English Pouter

  • от 21 Януари 2017г.
  • видяна 1140

Английски гушест


Произход:
Англия. В средата на 19 век е внесен в Германия.


Общи впечатления:
Най-големият от високите изправени гушести гълъби, който трябва да се оценява от гледна точка на пълната хармония на всички части на тялото. Стойката му е така изправена ,че на гърбът се образува права линия свършваща на края на опашката.
При правилна позиция на краката съотношение предна към задна част на тялото е около 2/3 към 1/3. Много подвижен и доверчив.

Белези на породата:
Глава: В сравнение с големината на гълъба тя е малка, гладка, заоблена със съразмерно високо чело.

 

Очи: Ирисът е оранжев, при белите - тъмен. При бледо - кафявите със сврачи шарки се допускат червено - бели вътрешни кръгове. Очните кръгове  са тесни, като цветът им зависи от цвета на перата.

 

Клюн: Средно дълъг, значително силен, при белите светъл.

При черните - сврачи шарки:  черен

При сините - сврачи шарки: тъмен

При бледо сините - сврачи шарки: рогов цвят

малка брадавица, гладка.

 

Врат:  Дълъг, гушата в надуто състояние е кълбовидна в горната си част, надолу към гърдите се стеснява и добре се отделя от тях. От тила до раменете образува една нежна дъга

 

Гърди: Частта от гушата до бедрата наречена талия, трябва да бъде дълга, гръдната кост леко да изпъква от талията


Гръб: Дълъг, тесен, прав, образуващ с опашката една линия, между раменете леко хлътнал, рязко спускащ се надолу.

 

Крила: Дълги, тесни и много плътно затворени, поставени са дълго време на опашката, краищата на крилата не трябва да се кръстосват.

 

Опашка: Тясна и затворена, прибрана, не трябва да докосва подът.

 

Крака: Прави, дълги и стоящи плътно един до друг. Петите трябва да бъдат много малко, тоест дотолкова насочени назад и навътре, че върховете на вътрешните пръсти на краката да се докосват при правилна стойка. Бедрата от тялото до коленете са извити леко напред (наказват се много силно изпъкналите бедра). Бедрата и краката са покрити с малки бели перца. Те трябва толкова плътно да прилепват ("да ги обвиват"), че при оглед отпред и отстрани да не се вижда никъде червеният цвят на краката. Пръстите на краката трябва да бъдат така покрити с тесни - до 5 см дълги пера, така че да образуват чиния.

 

Оперение: Право, плътно прилепнало, подчертаващо стройността и елегантността на тялото.

Цветове: 
Бял, сврача окраска (шарка) в черно, тъмни, синьо с черни ивици (линии), бледо синьо с тъмни линии, преобладаващо червено, преобладаващо жълто, бледо кафяво, бледо червено и бледо жълто.

Оцветяване и белези:
Желани са чистите цветове. По-тъмните са черно - сини със синя опашка и с  по-черни линии на опашката. При тези със „сврача шарка”- окраска, долната част на гърдите, коремът и краката  и най-малко 7 външни махови пера са бели. Над средата на шията минава от око до око една бяла линия във формата на полумесец така нареченото "сърце "). В близост до раменната става на крилото се намира така наречената "крилова роза", която се образува от отделно стоящи бели перца(шарката на сърцето и криловата роза рядко е точна и при оценяването е от второстепенно значение). При опашки  с черна, тъмна, синя и бледо синя сврача окраска опашката е цветна, при другите цветове е светла или бяла.

Груби грешки:
Недодялано, грубо, тромаво тяло, твърде къса предна част, ниска, широка, огъната в коленете, разкрачена или прекалено тясна стойка, която затруднява свободата на движението, недостатъчно изправена стойка, тромава походка, оскъдно оперение на краката и пръстите на краката, слабо образуване на гуша, увиснал корем, друг цвят на опашката.

Оценяване: Общото впечатление, ръст и стойка, врат и надуване на гушата, мехур (кълбото гуша), стойка на краката и оперение на ходилата, цветове, цвят на очите, цветни белези.

Големина на пръстена: 10

 

Официално описание по образец на Асоциация на немските развъдници на породисти птици. (BDRG - "Федерацията на германските породи домашни птици.").

Допълнение 2011 година.

Отговорни за съдържанието: Комитет по развъждане и одобрение (Комисия по стандарта на Асоциацията на немските развъдници на породисти птици).

 

Превод: Д. Димитров, главен администратор на http://pigeons.bg

Други стандарти

Виж стандарти
Български породи гълъби - Въведение

Първият съвременен опит, да се опишат българските породи гълъби, прави ...

Николаевски гълъб (Украински)

Първото официално сведение за Николаевските гълъби е работа на професора ...

Двукачулни
Двукачулни Бяла (Област Русе)Добавена на 20.10.2017г80лв
Николаевски
Николаевски Бяла (Област Русе)Добавена на 20.10.2017г50лв
Продавам плевенски по договаряне
Продавам плевенски по договарянеБлагоевградДобавена на 17.10.2017гпо договаряне
Jacubins-Якубинци
Jacubins-ЯкубинциХърлецДобавена на 11.10.2017г

Последно добавени снимки

Виж всички галерии